Fördelar och nackdelar med att vara egen företagare ~ Mot miljonen

söndag 4 mars 2012

Fördelar och nackdelar med att vara egen företagare

Under den här vintern och våren har jag fortsatt att bygga vidare på mitt företagande och att bygga upp en verksamhet med lite olika mindre och större nättjänster. Det känns fortfarande otroligt inspirerande och spännande att utveckla något helt eget.

Fördelar och nackdelar med företagandet

Satt och snackade med lite kompisar igår och funderade då samtidigt igenom vad jag egentligen tycker att det är för fördelar och nackdelar med att jobba som egen företagare. Sedan i höstas så jobbar jag ju två heldagar i veckan nuförtiden hemma med min internetverksamhet. Det mesta som jag kunde komma på var ju framförallt positivt men det var ändå skönt att definiera för sig själv vad man egentligen tycker.

Det jag själv framförallt upplever som positivt är:
  • Jag jobbar åt mig själv och ingen annan. Om jag gör något bra så är det jag som får ta del av vinsten och inte en eventuell ägare.
  • Jag kan göra det jag tycker är absolut roligast. Det jag gör i företagandet är ju delvis också min hobby. Jag tycker att det är kul att bygga hemsidor, koda och marknadsföra (även om jag är ganska kass på det).
  • Friheten att kunna jobba de tider som passar mig. På det hela taget så är jag själv mycket mer effektiv vissa tider på dygnet. Klockan 06.00 på morgonen är tex inte jag särskilt pigg utan jag tycker mer om att kunna gå upp klockan 08 och jobba bra på förmiddagen. Jag trivs också med att kunna sitta och göra lite jobb kvällstid efter att ha käkat och vilat på kvällen. Sådana arbetsrytmer är förstås svårt att ha på ett vanligt jobb.
  • Möjligheterna att kunna skapa något väldigt lönsamt finns ju också alltid närvarande när man är företagare. Just den chansen och möjligheten tycker jag är väldigt inspirerande och den energi som det skapar är viktig för mig.

Några av de saker som jag tycker är negativt är:

  • Jag saknar arbetskamrater. Visserligen kan det vara skönt att vara ifred på dagarna och kunna koncentrera sig på det jag ska koncentrera mig på. Men med tiden så inser jag att jag saknar den dagliga kontakten med arbetskamrater. Det är väldigt skönt att ingå i en grupp människor som jobbar med samma sak.
  • Om jag gör något dåligt så finns det ingen direkt fallskärm för det. Ekonomiskt kan man bli en aning lidande av att misslyckas med sitt arbete.
  • Det finns i nuläget liten möjlighet att spara några pengar. Istället får man se företaget som sin ekonomiska investering.

Framförallt upplever jag nog det mesta som positivt. Det skall bli intressant att se vad framtiden har i beredskap.

2 kommentarer:

Magnus från Dollarkursen.com sa...

Vad spännande att du verkligen har avsatt två dagar till din firma!
Själv har jag också som sagt startat firma med F-skatt, men jag jobbar fortfarande heltid på mitt "riktiga" jobb samt snart är tvåbarnsfar. Vi får se vad som sker... Snart kanske man kan avsätta mer tid till sin egna firma! Lycka till! :)

Magnus från Dollarkursen.com sa...

Blev lite fel URL där... lika bra att skriva ett nytt inlägg då jag inte har ansvar över föregående titellänk.