Hack i kurvan eller total Pyspunka? ~ Mot miljonen

lördag 18 juni 2011

Hack i kurvan eller total Pyspunka?

Så var en börsvecka kännetecknad av oro för total grekisk kollaps över. Frågan jag själv ställer mig är om det är ett tillfälligt "hack i kurvan" eller om det finns en reell möjlighet att vi får pyspunka på den långsiktiga börsuppgången.

Grekland och deras ganska enorma problem
Har nu på morgonen haft tid att läsa in mig på vad som egentligen hänt i veckan och fastnade lite för en artikel från svd där den grekiska ekonomen Yannis Stournaras uttalar sig om landets problem. Landet är verkligen grovt misskött där bara vissa betalar skatt, enorma (av ofinansierade lån uppbyggda) förmåner för statsanställda och där det är lätt att komma från skatt. Helt enkelt grovt misskött nationell ekonomi och man är beredd att hålla med ekonomen och säga att det vore bra om Grekland outsourcade ekonomistyrningen av landet till EU, ECB och IMF. Lägg därtill en opposition i landet som inte vill ta ansvar och det kanske är bäst att låta EU sköta saken till en början?

Vi får hoppas att den konstgjorda andningen som är på G från EU kan köpa Grekland den tid de behöver för reformer och översyn av sin ekonomiska situation.

Vart är då börsen på väg?
Självklart är det så att börsen får stora hickan när det börjar talas om Grekisk konkurs/kollaps/haveri och där privata banker som lånat ut till landet riskerar dras med i fallet. Eller att man skulle skriva av skulderna. Bankerna, deras aktieägare och alla led därefter gillar inte att inte få in sina pengar. Så att börsen dyker, trots starka siffror i rapporterna, av dessa orosmoln är ju den naturliga reaktionen för en börsmekanismen. Börsen fungerar ju så att den nästan alltid skruvar ner värdet inför potentiella framtida hot, även om de ännu inte inträffat.

Under det senaste året har vi haft en hel del orosmoment som skapat tillfälliga nedgångar på börsen. Det har varit kris i Dubai, Revolution i Egypten, Inbördeskrig i Lybien (som fortfarande pågår men tydligen inte är lika intressant för Media längre) och så den pågående krisen i skuldtyngda sydeuropeiska länder. I alla dessa fall har lugnet lagt sig efter några månader när nyheten har förvandlats till politisk handling och tiden gått. När hotet känns lite mindre hotfullt. Frågan är om det blir likadant denna gång? Personligen har jag ingen aning, därtill räcker inte min politiska och ekonomiska insikt. Vad tror du?

5 kommentarer:

Framtida Akademiker sa...

Vad ska man säga, kurserna inprisas för vad som kan komma att ske i förhand. Det känns ändå som att marknadens närminne är väldigt begränsad. Man oroar sig en vecka eller två, sen så vänjer marknaden sig vid oron, företagen drabbas inte med omedelbar verkan utav Dubais statsskuld. Så det är väll "Lugnt" tills vidare, tills nästa oros moment tas upp i media. En dum reaktion om du frågar mig, men bra möjligheter för dem som tajmar dessa bra.

Johanna sa...

Frågan är väl om det bara är Grekland som har problem. Om Grekland får skriva av sin skulder så kommer Spanien, Portugal, Irland och kanske Italien tänka, men varför ska vi behöva betala våra då? Eskalerar detta så är EU ett minne blott. Lägger man ihop detta med lånebubblan i USA så undrar jag om vi inte står inför den värsta krisen i historian. Undra om man vågar ha pengarna på börsen? Kanske lika bra att ta maximalt låt på banken och sen spendera det och säga att man inte kan betala? Så verkar ju resten av världen fungera.

inte miljonär än sa...

#Framtida Akademiker: Nej det är väl så att när medias krigsrubriker väl börjar lägga sig så känns det "lugnt igen". Jag tror dock att när väl företagen börjar att rapportera nästa gång så vet vi mer om hur läget är fundamentalt.

#Johanna: På lite längre sikt tror jag att en eventuell kollaps av USAs ekonomi kommer att vara riktigt förödande om de inte lyckas ändra den riktningen.

Anonym sa...

USA känns som pyspunka galore numer. Om jag fattar det hela rätt så finns det ingen medicin USA kan ta för att komma på rätt köl.
Stänga ned militären? Det lär inte hända.
Vänta på tillskott av den unga käcka arbetskraften? De har fler människor som är på väg mot pensionen än som är på väg in på arbetsmarknaden.
Skaffa sig respekt i världen? De är för stora för att nån ska hjälpa dem ens om de respekterade dem. Kina gör väl sitt, men Kina har sina problem och chansinvesterar inför sin framtid när folk flyttat in från städerna.

Jag hoppas att smällen kommer så snart som möjligt, så vi kan få en mer sansad marknad igen.

Classier Corn sa...

Intressant läsning, som alltid!
Blogghälsningar
Classier Corn