Fortnox växer fint - Rapporten ~ Mot miljonen

torsdag 5 maj 2011

Fortnox växer fint - Rapporten

Fortnox rapporterade i Onsdags och bokförings- och affärssystemsföretaget växer fortfarande fint. Nu omsatte de netto ca 10, 2 miljoner detta kvartal vilket kan jämföras med 6,5 miljoner samma kvartal för ett år sedan. Resultatet efter skatt är 1,15 miljoner. Ingen stor summa för de flesta börsbolag men ändå en procentuellt sett rejäl ökning för Fortnox.

Är Fortnox på väg åt rätt håll?
Något som jag själv haft funderingar på sedan tidigare är om detta företag är på väg åt rätt håll vad det gäller marknadsföring och vart och hur de syns på nätet. Att de jobbar på med utvecklingen av systemet råder det ingen tvekan kring. Det har satsat i många år på detta.

I denna rapport står att läsa:
Under perioden har Fortnox fortsatt att satsa mycket resurser på marknadsföring. Vi har bland annat ökat våra satsningar på att synas på bästa sätt i sökmotorer och andra relevanta sajter. Vi har också börjat arrangera kostnadsfria webbvisningar av våra program för potentiella kunder
Man har även slutit ett avtal med en Arena i Växjö där denna arena skall döpas till Fortnox Arena. Huruvida ett Arenanamn döpt till företags namn spelar någon som helst roll har undertecknad absolut ingen aning om. Däremot har jag väl lite koll på sökmotoroptimering och SEM (tex adwords, facebook ads osv) och känner till att dessa kanaler kan vara mycket effektiva för att hitta nya kunder. Så att de försöker nå ut där ser jag som positivt.

Frågan är förstås om de lyckas med sina internetkampanjer? Satte mig och funderade på vilka sökord jag själv skulle satsa på om jag var Fortnox och kom fram till nedanstående lista. Jag markerar i parantes den google placering som fortnox ligger på i parantesen bredvid och med stjärnan markerar jag att de har en aktiv adwordskampanj. Jag brainstormade med mig själv i 5 minuter och det finns säkerligen rätt många mer bra sökord att sikta in sig på.
  • bokföringsprogram, 22 000 sökningar/mån, (plats 15) *
  • bokföringsprogram enskild firma, 12 000 sökningar/mån (plats 14)
  • bokföring på nätet, 140 sökningar/mån (ingen placering
  • Bokföringsprogram online, 58 sökningar/mån (ingen placering)
  • bokföringsprogram på nätet, 22 sökningar/mån (plats 4) *
Positivt med denna lilla, snabba genomgång är att de betalar upp sig för att ligga bra till på vissa sökord i adwords. Mindre positivt är väl att de knappt syns alls i det organiska sökresultatet vilket inte är särskilt konstigt. De har i princip ingen onpage sökmotoroptimering på deras hemsida så google vet nog knappt vad den handlar. Så här ser ju google deras hemsida och ovanstående ord nämns ju knappt. Om dom nu vill synas på just dem vilket deras adwordskampanjer antyder att de vill. Man får hoppas att de internutbildar någon på byrån som lär sig lite seo. ;-)

Men det ser ju bra ut
Men egentligen tycker jag att både rapporten och deras marknadsföring ser spännande ut. Jag tror fortsättningsvis på företaget och det finns ju så många fler sätt att marknadsföra sig på än just det jag nämner. Och där verkar de vara på tårna. Jag tror både deras affärsmodell och tjänst kommer att hålla i längden och hoppas och tror att de kommer att växa alltmer.

Läs också:
Fortnox gör vinst
Fortnox aktieanalys

2 kommentarer:

Anonym sa...

tycker det ser mer än uselt ut ang sökordsoptimering etc. Det måste de kunna göra bättre...

inte miljonär än sa...

Hej Anomyme, ja jag håller ju verkligen med. Det kanske inte kommer att göra att de "boomar" men många som letar efter ett bokföringsprogram som är smidigt och enkelt "googlar" ju det helt enkelt. Och där missar de nog en del kunder.