PPM - flytta sitt ppm och välja fonder ~ Mot miljonen

torsdag 7 april 2011

PPM - flytta sitt ppm och välja fonder

Den del av den allmänna pensionen som man som investerare kan påverka själv är ppm eller premiepensionen a.k.a det orangea kuvertet. Här beskriver jag hur jag har tagit kontroll över denna del.

Det jag framförallt ville kunna göra var att enkelt kunna flytta eller förändra mitt lilla innehav utan att behöva krångla via massa olika inloggningar till statliga myndigheters sidor. Jag vill gärna samla så mycket av mitt sparande på de ställen där jag enkelt kan komma åt dem och där jag känner mig hemtam. Beslutet blev att flytta över mitt ppm till Avanza. Egentligen flyttar man väl inte över det utan det man gör är en slags spegling från pensionsmyndigheten till sitt konto på Avanza och ges möjligheten att byta fonder osv.

Flytta PPM - Enkel och snabb guide


Egentligen är det knappt så att det behövs en guide för att genomföra sin flytt, det var väldigt enkelt via Avanzas hemsida. Men jag tänker (eller kanske hoppas) att det finns någon därute som är i behov av att se processen steg-för-steg. So here we go.

Få tag i din personliga PPM kod

Det första jag fick göra var att beställa en PPM kod via Avanza. Jag hade tappat bort min eller så låg/ligger den nedgrävd i någon byrålåda tillsammans med alla andra papper från pensionsmyndigheten som jag valt att inte fokusera så hårt på ;) . Det var i alla fall inte så krångligt och det tog två dagar innan koden var hemskickad. Om du skall beställa koden via Avanza måste du förstås vara kund först. Annars har du säkert den i en pärm eller något sådant ;-)

Beställ flytt av PPM

Nästa steg är att föra över dina ppm uppgifter från pensionsmyndigheten. Du gör detta här. När man då fyller i sin ppm kod (och förstås är inloggad samtidigt) skötes överflyttningen automatiskt. Det tog några sekunder men när det var klart var det bara att logga ut och sedan logga in igen och voila så var det klart.

Hitta en eller flera bra fonder

Sedan hittar man sina fonder via sin egen startsida och kan byta fonder som man vill. Nu kommer vi bara till tricket att hitta rätt fonder. Jag som inte är jättehemma på fondmarknaden hade ju hellre lagt pengarna i aktier men nu får jag väl ta och leta upp lite bra fonder. Skagen känns som en bra start..

Har någon läsare lite bra tips?

Läs mer om pensionen
Om pensionssparande
Så fungerar pensionssystemet

2 kommentarer:

Prudentia Et Temperantia sa...

Låga avgifter är a och o, särskilt om du ska behålla fonderna över längre tid.

Om du absolut ska välja en fond med hög avgift så se till att välja en där förvaltarna har "bonus" vid högre avkastning än ett jämförindex (kolla självklart vilket indexet är också) och kolla vilket track record de har.

En bra grund är också att läsa boken bankbluffen... Då slipper du lära dig en rad läxor den hårda vägen.

Funkar för mig.

inte miljonär än sa...

Prudentia: Skall definitivt hålla koll på avgifterna. Får göra en liten sammanställning och kanske publicera här på bloggen