Bland makroekonomiska trender ~ Mot miljonen

söndag 20 mars 2011

Bland makroekonomiska trender

Det har varit en dyster start på 2011. Inga verkstadsrace eller starka rapporter har kunnat stå emot de dramatiska händelserna den senaste tiden. Men om vi försöker se bakom krigsrubriker, tomahawkmissiler och kärnkraftverk med bortsprängda tak, vilka är de underliggande strömmarna i makroekonomin?

Råvarupriser - högre priser ger inflation

I takt med att gadaffi och co nere i Libyen har blivit allt våldsammare har ju även råvarupriserna med oljan i spetsen blivit allt dyrare. Själv är jag också övertygad att vi är på eller förbi peak oil och att detta inte bara är tillfälligt. Problemet med detta är förstås inte bara bensinpriset blir dyrare utan att vårt samhälle är totalmarinerat i oljeberoende. Oljan finns inte bara i bensin utan allt ifrån plastprodukter (till mat och mattillverkning), eltillverkning, gummiprodukter osv osv. Detta kommer att öka på inflationen och vara negativt för världsekonomin på sikt. Allt blir helt enkelt dyrare och dyrare och kan lönerna och företagens vinstökningar hänga med på sikt?

Stark krona - Mindre sälj för industrin?

Den svenska kronan har blivit allt starkare och starkare den senaste tiden mot både dollar, euro och yen osv. Detta medför inte bara sämre avkastning för alla de som har indexfonder som placerar i dessa land utan att svenska industriföretag har svårare att ta ut jämförbara priser för sina varor mot länder det där för tillfället är billigare inköpspris. I längden sägs valutorna i världsekonomin vara ett nollsummespel så du som är långsiktigt bör nog inte fästa alltför stor vikt vid en tillfälligt svag eller stark krona.

Konsumenterna i USA köper mer

Jag är själv ingen storkonsument och förespråkar rent ideologiskt sparsamhet i konsumtion både av privatekonomiska samt miljömässiga skäl. Men inte desto mindre så är det viktigt för det allmänna börsläget att de amerikanska konsumenterna kommer ur sin spenderarkoma för att börsen skall vakna till liv. De senaste tidens siffror fr ån USA visar att det också har kommit igång lite med detta där. Detta kan vara en start på en fortsatt stark trend från USA.

Börsen från 1990 till Mars 2011

Jag avslutar den här lilla makroekonomiska spaningen med ett börsdiagram från 1990 till idag.

Vi ser här att vi den senaste tiden har haft en rejäl dipp i konjunkturen och närmat oss något lags jämviktsläge. Fortsätter kriserna världen runt tror jag att vi kommer att ligga kvar där vi är nu. Om läget stabiliseras i Japan och Libyen kommer vi nog nästa rapportperiod samt trenden från USA bli avgörande för den kortsiktiga utvecklingen av börsen. Något som jag tänker hålla noggrann uppsikt över är också hur verkstadsbolagens försäljning utvecklas under det första och andra kvartalet!

I mitt iget fall har jag i alla fall en positiv syn på hur det kommer att utveckla sig. Jag tror (med betoning på tro) att vi kommer att toppa konjunkturen någon gång under 2012. Sedan närmar sig nog nästa bubbla vad nu det månde bliva? peak oil? clean tech? galna banker?

Läs också:

4 kommentarer:

tony sa...

Hej!
Råkade googla in hemsida och såg sen din blogg därifrån.

Då jag är helt ny inom aktier så fick jag mycket hjälp via din sida. Ska nu följa bloggen slaviskt.

Helt otroligt roligt är detta.
Spec. eftersom jag är van högrisk spel som yrke.

Tack.
mvh tony

inte miljonär än sa...

Hej Tony

Kul att du hittat hit och kul att du börjat gilla aktier!

Tony sa...

Kanske en dum fråga.
Men ränte fonderna är sånt helt riskfritt? (hittade Spiltans
som hade låg avgift.)

Kör en hel del på avanza zero, som jag tycker verkar bra för nybörjare.
Medans kunskaper införskaffas :).


/Tony.

inte miljonär än sa...

Räntefonder är väldigt riskfritt i jämförelse med aktiefonder. Du får väldigt låg avkastning men man kan räkna med stabila 2 - 3% så att du hänger med i inflationen. Visserligen skulle en räntefond kunna haverera men då har vi nog större problem i hela finansiella systemet...