Mamman och Ekonomin ~ Mot miljonen

tisdag 7 december 2010

Mamman och Ekonomin

Jag blev så glad häromdagen. Hjälpte min mor för ett tag sedan att flytta över sitt sparande från Nordea till Avanza och en KF.

Nu fick jag meddelandet per telefon att hennes fonder (typ Avanza Zero, Skagen, Lannebo osv) går bra och att pengarna växer. Man kunde märka glädjen på rösten i telefonen. Till saken hör det att hon varit Nordea trogen i många år men när de ville stoppa in hennes pengar i en "strukturerad produkt" som ingen fattar vad det är för något fick det vara nog. Snabbt var en KF ordnad och hon kunde nu själv enkelt surfa igenom mängder av alternativ och skaffa några fonder som verkade bra.

När jag nu hörde glädjen över att det gått bra och att pengarna vuxit lite granna började jag fundera på hur många svenskar som verkligen tar tag i sin egen ekonomi och sitt eget sparande. Glädjen från ömma modern över att själv ha tagit tag i sitt sparande var väldigt tydlig. Det är ju väldigt belönande att under några år lära sig mer om värdepapper, fonder, aktier och ekonomin i sin helhet med konjunkturer och räntor osv. Det skapar en trygghet att handla på rätt sätt vid rätt tidpunkt och att det inte bara är som att satsa på casino. Det går att lyckas även med lite kunskap!

Läs också:
Kapitalförsäkring: För- och nackdelar
Fondsparande och konjunkturer
PEG talet - Vad är ett företag värt del6

6 kommentarer:

Magnus från Dollarkursen.com sa...

Jo man märker om inte annat på jobbet vilken dålig kunskap det finns om aktier och fonder!

inte miljonär än sa...

Hej Magnus! Ja det är ju verkligen så. Det hade varit ganska enkelt för många att med lite grundläggande kunskap om hur marknadsekonomin beter sig få bättre avkastning. Men ekonomi uppfattas ofta som krångligt, svårt och något onödigt ont...

Håkan Liljeqvist sa...

Vi har en stor pedagogisk uppgift som ekonomibloggare. Om vi vågar anta utmaningen att förklara hur man skaffar sig en sund privatekonomi på ett okomplicerat och enkelt sätt. Jag har gjort en del försök på min blogg och jag hoppas det gör skillnad för någon där ute.

Tyvärr tror jag att storbankerna har lyckats skrämma allt för många till att bli deras kunder. Vilket inte är till fördel för den enskilde småspararen.

Tipstjänsten sa...

Skönt i alla fall att det finns andra alternativ och valmöjligheter än att bara, som många gör, förlita sig på bankernas dåliga omdömen och råd.

Anonym sa...

Exakt, har förskt få min moder att börja spara i aktier. Försöker förklara att risken minskas genom långsiktighet och stora bolag. Men den "rädsla" som finns om att "aktier är farligt" sitter djupt inneboende hos många.

Förövrigt började jag aktiespara i år, har sakta köpt stora bolag för atraktiva priser. Har på ett halvar fått lika stor avkastning som jag fick under 5 år med fonder.

Är 23 år, det ända jag ångrar är att ja inte började med aktier tidigare.

inte miljonär än sa...

Anonym: Jag började med aktier ännu senare ;-) Så jag gratulerar att du kommit igång innan 23!