Konjunkturen november 2010 ~ Mot miljonen

måndag 8 november 2010

Konjunkturen november 2010

Satt häromdagen och diskuterade pensionssparande med en vän och sa då att det är rätt bra att hålla koll på konjunkturen och börsen för att spara vid rätt tillfällen. Frågan jag då fick var hur man i hela friden skall ha koll på den?

Well, ett sätt är att läsa Mot Miljonen för här kommer lite diagram, siffror och tankar om konjunkturen i november år 2010.

Siffror och fakta

När oktober månads konjunkturindex publicerades häromveckan så visade det sig att denna sjönk marginellt från 113,8 till 110,4. Detta säger ganska litet om läget just nu för den börsintresserade mer än att vi fortfarande har stark optimism vilket jag själv tolkar som att det lika väl kan barka väg nedåt. Arbetslösheten är enligt icke statistiskt säkerställda uppgifter mindre nu och kan ligga runt 7,8% vilket är 20 000 färre än samma månad förra året. Men alla som har följt den politiska debatten om detta har nog märkt att den statistiken varierar beroende på vilket block man frågar. Visserligen tar jag denna statistik från ekonomifakta vilket så vitt jag vet inte är ett politiskt parti.

Börsens historiska utveckling

Det är alltid intressant att titta på hur börsen har rört sig sedan en längre tid tillbaka. Här nedan hittar du ett diagram över börsens utveckling sedan 1990 tills oktober 2010 (klicka för större bild):


Enligt mitt sätt att se det är det nu allt svårare att spara i breda svenska indexfonder och ju högre börsen går from nu desto större risk är det att man köper dyrt med sämre avkastning på lång sikt som följd. Visserligen gäller detta inte för enskilda aktier utan är mer en bild av hur brett sparande i indexfonder kan lyckas bättre genom att köpa vid låga noteringar på börsen.

Själv siktar jag på att köpa vid så bra tillfällen som möjligt i bra företag ett tag framåt till för att sedan låta pengarna ligga i den imaginära madrassen tills nya och lägre värderingar återigen dyker upp. Men fram tills dess får vi se hur lång tid det tar.

Läs också:
Avanza Bank – Bra bank, bra aktie?
Konjunkturen Augusti 2010
Det är dyrt med bil

Inga kommentarer: