Veckans länkar - undervärderade aktier och sänka elpriset ~ Mot miljonen

söndag 3 oktober 2010

Veckans länkar - undervärderade aktier och sänka elpriset

Veckan är slut, det är söndag förmiddag och jag sammanfattar här lite intressant om lågt värderade aktier och funderingar på hur man sänker sina kostnader för el, bland annat.

Lågt värderade aktier – få kvar
Stockholmsbörsen ligger i skrivande stund 14 procent upp under året och de svenska industribollagen har lyft sig ur lågkonjunkturens extremt låga värderingar. Det börjar helt enkelt bli allt svårare att hitta undervärderade aktier. Ett exempel på en tidigare undervärderad aktie har enligt min mening varit Trelleborg som jag köpte när Kurs/ek låg på 0,6. Idag ligger istället Kurs/ek på 1,36 och aktien är inte längre lika undervärderad. Jag skulle kunna ta en mängd likadana exempel på detta men poängen är att det kräver allt mer tid och undersökning att hitta lågt värderade kvalitetsbolag och lockelsen att trycka på köpknappen blir allt mindre. I veckan har aktieblaskorna på nätet ändå publicerat några artiklar kring ämnet:
Om jag har tid i veckan skall jag själv också göra en nyckeltalssammanställning över Large- och midcap för att titta på lite andra nyckeltal än bara P/E.

El är dyrt – Hur sänker man kostnaden?
Det senaste halvåret har vi i vårt hem tydligen gjort av med en hel del el. Elräkningarna har varit höga och duggat tätare än vanligt. Tidigare har vi sällan funderat över detta då vi bor i lägenhet och elkostnaden sällan varit en så stor kostnad att man velat bemöda sig att leta det billigaste priset. Men nu är kostnaden så kännbar (kanske sitter jag för mycket framför datorn?) att jag börjat undersöka saken och några saker har jag hittat:
  • Kundkraft.se: Den här sajten fungerar tydligen så att man anmäler sig och sedan sköter kundkraft en slags ”auktion” mellan elbolagen där de som ger lägst pris får äran att tillhandahålla elen till kunden. Är det någon som har erfarenhet av denna tjänst?
  • http://www.compricer.se/ och https://www.insplanet.com: Bägge dessa sajter är jämförelsesajter där man kan jämföra olika elbolags priser och villkor. Kanske kan vara en bra start när man börjar undersöka saken. Själva jämförelsen är gratis.
Jag har bara börjat att undersöka saken och det känns ganska angeläget att se till att få bättre pris än från vår nuvarande leverantör göteborgs energi (som även är inblandad i mutskandalen här i göteborg).

Mr Market och H&M
Läste ett kul inlägg om Mr Market på finanstankar där han tackar marknadsmannen att H&M gick ner 6% för att analytikerna hade lite fel. Själv tackade, bockade och bugade jag också och köpte på mig ganska raskt lite till i det urstarka svenska aktiebolaget.

Har du missat the yes men?
Gör inte det, en fantastisk dokumentär, se den här:

Mina inlägg den senaste tiden:
The Yes men - De vill förändra världen
Problemet med (bra) idéer
Windows7 gadget - följ dina aktier enkelt
Bara vackert
Fem tips för en smidigare privatekonomi

6 kommentarer:

Petter sa...

Har använt Kundkraft i ca 10 år, straxt efter de började 1999.
Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd.

Från början var det den bortförhandlade fasta avgiften lätt att räkna hem, det gav 300-500 kr plus på en gång då 1999, till Kundkrafts fördel. Då var det ovanligt eller mycket ovanligt att som enskild småförbrukare kunna förhandla bort det fasta avgiften.
Som lägenhetsboende med måttlig elförbrukning var det ca 15-25% lägre total kostnad på årsbasis.

Jag har valt rörligt elpris under dessa 10 år och pålägget som kundkraft förhandlade fram har hela tiden varit i det lägre intervallet.

Nu de senaste åren har de stora drakarna haft lockpriser som har legat under kundkrafts. De förlitar sig på att locka in dig som kund med det lägre priset och att du som kund inte märker/orkar byta när lockpriset höjs till ordinarie pris. Det ordinarie priset är naturligtvis högre än det är hos Kundkraft.

Kundkrafts förhandlingar har resulterat i att jag har bytt elleverantör så gott som varje år en ny upphandling har gjorts. Det är tveksamt om jag hade gjort detta på egen hand.

Det är många som tycker att det inte är så mycket pengar "det är ju bara några hundralappar"
Kundkraft har under åren sparat in många tusenlappar åt mig. Tusenlappar som jag har köpt aktier i H&M för...

Anonym sa...

Inte för att det direkt sänker sin kostnad, men det går ju att "join the dark side". Köpa andelar i elbolag, på så sätt bör man över tid få igen ett höjt elpris med höjd utdelning, eller gungor och karuseller som man brukar säga. Ex. Fortum, E.on, RWE, kanadensisk vattenkraft (Brookefield Renewable och Innergex). Finns även lite Norska bolag som Arendals Fossekompani. Dock ligger Fortum mig närmast om hjärtat, de äger ju även en hel del nät i landet.

/Erik

inte miljonär än sa...

Petter: Intressant med inputen angående kundkraft. Skall definitivt överväga att använda mig av den tjänsten. Det enda smolket i bägaren är att man inte kan bestämma om man enbart vill ha "miljömärkt" el eller inte, eller går det?

Erik: Jag gillar också idén att istället för att beklaga sig så kan man utnyttja läget och tjäna pengar på de höga elpriserna. Jag kan förstå det samtidigt som det vrider sig lite i den moraliska magen att investera i kolkraft....

Working Kapital sa...

Eller så kan man köpa vindandelar. Äger själv andelar i o2 och jag betalade aldrig mer än 16 öre / kwh (innan skatter, avgifter, certifikat & moms). Tror att det i slutändan hamnade på ca 60 öre / kwh allt som allt, trots att det kostade flera kronor ibland i vintras för de som inte hade vindandelar.

Dessutom är det ju klimatneutralt dvs ingen kolkraft etc vilket känns bra.

/wk

Erik sa...

Hej!

Kul att du tipsar om Compricer! Sedan årskiftet erbjuder vi mer än att bara jämföra elbolagen utan hjälper även till med själva bytet. Vi jämför samtliga elhandelsbolag på marknaden.

mvh,

Erik Emanuelsson, marknadschef Compricer

inte miljonär än sa...

Working Capital: Intressant att äga vindkraft, det är något jag själv också skulle vilja göra, så du är nöjd med o2?

Erik från Compricer: Låter bra det.