Det är dyrt med bil ~ Mot miljonen

fredag 10 september 2010

Det är dyrt med bil

Det känns ganska naivt av mig att som 32 åring sitta och fundera på vad det kostar att äga en bil men det var det jag gjorde häromdagen.

Jag satt nämligen och försökte beräkna vad det skulle kosta för mig per månad att äga en egen, helt ok, bil. Om jag idag hade köpt en bil så hade det blivit någon variant av liten miljöbil som kanske drar 0,6 liter milen. Nu är detta inte aktuellt då jag är rätt nöjd med att åka kollektivt och gärna väntar med att köpa bil tills det finns miljöbilar som drar 0 liter fossilt bränsle och istället går på el eller något annat i framtiden fantastiskt miljövänligt bränsle ;-)

Anledningen till att jag ändå satt och funderade på saken var att jag höll på med en av mina sajter med försäkringar och ville någorlunda kunna räkna ut vad det kostar att äga och köra en bil. I mina beräkningar tog jag då med bilförsäkringen, bilbesiktning, däckbyten, parkering, bensinkostnader, servicekostnader och buffert för oväntade händelser. Jag tog inte med inköp och eventuellt lån med ränta och amorteringar då det kan variera alldeles för mycket för att sätta en siffra på. Sedan gav jag mig ut på nätet för att leta priser och se vad hela rasket skulle gå på om jag ägde en bil liknande den jag beskrev ovan. Följande siffror kom jag fram till:
  • Bilförsäkringen: För mig cirka 8000 kr per år = 667 kr/månad
  • Bilbesiktning: 300 kr/år = 25 kr/månad
  • Parkering: 300 kr/månad
  • Däckbyte: 3000 kr vartannat år = 125kr/månad
  • Service: 1500kr/år = 125kr/månad
  • Bensin (om jag kör 80 mil/månad): 80*0,5*12 = 576kr/månad
  • Buffert oväntade händelser: 300kr/månad
Totalt ger detta en månadskostnad (exkl inköp) på 2127 kronor eller att bilen kostar 27 kronor för varje mil jag kör. Hoppsan...

Eftersom jag själv inte är bilägare så är ju detta på ett sätt en rätt dåligt verklighetsförankrad beräkning men jag hoppas att det inte ligger alltför långt ifrån en verklig beräkning. Vad brukar ni lägga per månad på er bil? Finns det sätt att dra ner på sina bilkostnader?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Min bil kostar mig ca 5 500 kr / månaden. Dyrt som fan. Av detta är 2 500 avbetalning. Har tyvärr inte möjlighet att åka kollektivt.

MVH/ Johan

Anonym sa...

*1500kr/år i service låter väldigt lite. Särskilt om du har det som genomsnitt.

*Bilförsäkringen är extremt olika beroende på var och hur man bor och typ av bil. Jag har 3500/år, helförsäkring.

*Parkering är det många som slipper.

*Fordsskatten har du missat. 0-6000 kr/år beroende på biltyp.

inte miljonär än sa...

Anonym Nr1: Ja det var en del pengar! Man önskar att kollektivtrafiken kunde ta några steg till i detta land...

Anonym Nr2: Bra input med service och fordonsskatt, hade inte tänkt på skatten där. Det skall jag leta lite mer fakta om!

J sa...

Fick bilen sönderslagen så den är avställd och avförsäkrad och ska skrotas i dagarna = äntligen 0 kronor!

GW sa...

Tveksamt om 3000kr räcker för däckbyte om du ska ha ett par vettiga däck...

Anonym sa...

Här har du några poster till...

Skatt som nämnts
Bilvård (tvätt, dammsugning etc)
Spolarvätska mm
Förvaring/montering vinterdäck
Parkering på stan, inte bara hemmavid som tex boendekort
Fortkörningsböter
Andra böter
Bensin, 0,5L/mil är lågt...
Trängselskatt?
Förmånsvärde parkering på arbetsplats?
Värdeminskning!!

/JONAS

Herr K sa...

Jag har inte bil, och kommer inte heller skaffa förrän det blir absolut nödvändigt. Vissa skaffar bil för nöjet, andra för att de inte har något val, men själv anser jag att kostnaden är för hög. Har man möjlighet att åka kollektivt eller cykla till jobbet så finns det inte många argument för att skaffa sig en såpass hög månadskostnad som en bil innebär :)

Bilägare sa...

Som Jonas sagt ovan är värdeminskningen en väldigt stor post.

Om bilen är ny (eller nästan ny) kan värdeminskningen uppgå till 20-40% av nybilspriset: tex ny VW 200 000:- efter två år när du säljer den ca 120 000:- , dvs du har tappat 80 000:- utöver alla andra kostnader du har.

Sen är det så att nyare bil = billigare underhåll/reparation. Äldre bil högre kostnader för underhåll och reparation, men sällan lika mycket som värdeminskningen för en ny bil.

Här kan du se och göra en mer heltäckande kostnadsberäkning:
http://www.konsumentverket.se/sv/bilar/Bilkalkylen/Bilkalkylen---starta-berakning/

Bilägare sa...

Du har inte angivit något skäl till varför du övervägde att äga en bil.

Nu finns det många olika möjligheter till att tillfredsställa "behovet bil" - men olika beroende på vad det är.

Det som det inte finns alternativ till är "status, innehavet i sig och positionering", men i övrigt finns det alternativ. Nedan är några, fler finns naturligtvis:

*Förutsägbara "fraktuppdrag" någon gång i månaden, dvs handla i köpcenter och frakta hem; Bilpool, hyrbil eller taxi

*Semesteråkande: hyrbil

*Frekvent återkommande 2-4 gånger per månad: Bilpool

*Stila och testa på sportbilar:Hyrbil (jo, det finns några som är mycket specialiserade, tex Ferrari o dyl)

*osv

Gemensamt för detta upplägg jämfört med innehav av egen bil är att det blir väsentligt billigare och för många väsentligt mindre att tänka på.

inte miljonär än sa...

Jonas: Tackar för input, några grejer där som jag inte tänkt på!

Herr K: Nej jag ser inte heller ngn anledning för tillfället att skaffa en utgift till, inte när jag bor i storstaden med dess kollektivtrafik.

inte miljonär än sa...

Bilägare: Tack för tipset med konsumentverket om att räkna på bilkostnad!

Anledningen till att jag funderar på det här med bil har tvår orsaker. Dels kan man ibland bli rätt sugen då det medför en hel del möjligheter att enklare utföra vardagssysslor som att handla eller göra utflykter som kan förgylla livet. Den andra orsaken är att jag är nyfiken på vad det egentligen kostar då jag själv aldrig ägt en egen bil. Jag anade redan tidigare att det var ruggigt dyrt men det vara ändå intressant att ha det svart på vitt.

Anonym sa...

Min bil kostar mig ca 19 kr / mil, detta är inklusive allt dvs försäkring, skatt, slitdelar/service/reparationer och även inräknat en uppskattad värdeminskning. Min kalkyl bygger på att jag äger bilen i 5 år.

Är man någorlunda händig och har intresset, är det enkelt att reparera sin bil själv. Det är kul att meka, om det är planerade reparationer och inte akut-ras som kommer mitt i bistraste vintern :-)