Margin of Safety - aktievärdering ~ Mot miljonen

tisdag 10 augusti 2010

Margin of Safety - aktievärdering

Har den senaste tiden funderat på nyckeltal/begrepp som brukar nämnas kring aktiegeniet Warren Buffet. Därför tänkte jag ta och skriva om principen kring Margin of Safety.

Margin of Safety – teori och bakgrund

Det är oftast så att man kommer i kontakt med detta begrepp i samband med att man läser eller hör något om Warren Buffet. Men det är inte han utan två av hans förebilder som har myntat och formulerat detta begrepp nämligen Benjamin Graham och David Dodd. Kortfattat kan man säga att Margin of Safety är skillnaden mellan aktiens riktiga värde (Eng intrinsic value) och aktiemarknadens prissättning (dvs aktiekursen). Själva poängen är att den medvetne värdinvesteraren inte skall köpa 1 krona för 1 krona utan istället denna krona för 50 öre. Dvs med 50% rabatt få en säkerhetsmarginal eller en margin of safety.

Idén är alltså att beräkna aktiens verkliga värde (vilket blir din värdering) och jämföra dina beräkningar mot börsens prissättning på aktien. Om du har kommit fram till att ett företag är värt 10 Msek och börsen har värderat detta företag till 5 MSek har du i så fall en säkerhetsmarginal på 50% och man då kan förvänta sig en uppgång på 30-50%. Om aktien inte gick upp fullt så mycket utan kanske bara till 75% av värdet har man ändå gjort en god affär. Det är också viktigt att räkna med kommande värdeökning uppskattat utifrån hur mycket företaget historiskt ökar sina resultat.

Benjamin Graham menade att man också skulle söka dolda värden i företagen som marknaden inte hade upptäckt (tex genom noterna). Dessa dolda värden antyder då att det faktiskt finns mycket större värde i bolaget än aktiekursen visar.

I boken Margin of Safety (Seth A. Klarman) liknas detta säkerhetstänkande med en baseball-bild. En klok värdeinvesterar slår inte på alla bollar som flyger mot en. Man väntar ut rätt boll och slår till vid rätt tillfälle. Med detta menas att man som värdeinvesterare aldrig får bli stressad utan strategiskt vänta ut rätt säkerhetsmarginal, även om det tar lång tid innan man köper. Den som är intresserad av att läsa denna bok kan gå hit (pdf - laddas ned på egen risk).

Margin of safety – en värdering?

Grundkonceptet med säkerhetsmarginal/margin of safety är alltså inte särskilt svårt att förstå. Det svåra är att så bra som möjligt beräkna det verkliga värdet på företaget idag och att göra en bedömning hur det kommer att gå i framtiden. Detta är i grunden en bedömningsfråga eller varför inte en värdering som man som värdeinvesterare själv bör göra.

Jag kommer inte ge mig in på det i just detta inlägg men det kommer säkerligen bli en del inlägg om de beräkningar/värderingar som kan göras för att värdera ett bolag. Jag har ju en stor förkärlek för detta sätt att göra aktieanalyser. Visserligen skulle man kunna använda sig av grundläggande nyckeltal som Kurs/EK, P/E, Direktavkastning och något vinstmått (kanske ROE, PEG eller vinsttillväxt) över 10 år och få en ganska bra uppfattning om hur mycket värdet på ett bolaget rör sig mot inom ett antal år.

Men något säger mig att om jag ger mig in på det i detta inlägg kommer det svulla ut till hiskeliga mått. I boken The Warren Buffet Way (Hagstrom) menar författaren att Buffet själv framförallt använder sig av ROE, Owner earnings, the one dollar test och att leta efter företag med höga vinstmarginaler för att beräkna det verkliga värdet och då kunna uppskatta margin of safety. Detta är intressant och något jag håller på att fördjupa mig inom och säkerligen återkommer till här på bloggen.

Sedan kan det också diskuteras hur mycket margin of safety man bör ha innan man gör sin investering? Räcker det med 20% eller bör man ha så mycket som 60% säkerhetsmarginal? Eller räcker det med att köpa riktigt bra bolag till ok priser och bry sig mindre om säkerhetsmarginalen? Vad tycker ni läsare? Kommentarsfältet är fritt!

Läs också:
Substansvärdet för aktier
3 Råd om Bolån
Läsarnas Börsvinnare 2010

6 kommentarer:

J sa...

1. Bra inlägg
2. Tack för boken
3. Tror att det är en riktigt bra idé att satsa på MoS. Det handlar ju om att köpa värde, och för mig och andra som vill köpa lågt värderade men starka företag är grahams metoder riktigt bra!

inte miljonär än sa...

Strukturerad kommentar J! Här kommer en strukturerat kommentarssvar!

1. Kul att du gillar inlägget
2. Boken om margin of safety är ganska lättläst och trevlig om man vill lära sig grunderna om margin of safety inställningen/principen. Läs och njut! Hahaha :-)
3. Jo jag håller med om att Mos är en bra grundinställning. Dock tycker jag att den blir tämligen meningslös att bara känna till. Man måste nog även fördjupa sig och hitta "sin metod" för beräkna värdet på bolaget historiskt och uppskatta framtidens värde (läs: göra en kvalificerad gissning). Men men, mer om det under hösten :-)

svenskmillionaire sa...

Bra inlägg. Jag ser fram emot fortsättningen; om hur man beräknar värdet. Det är det som är det svåra.

inte miljonär än sa...

Svenskmillionaire, tackar!

Jag det är inte det lättaste att beräkna det verkliga värdet på ett företag och något som kan göras extremt komplicerat om man vill...

Dock tänkte jag nog fokusera på Buffets metod med stabil ROE (utan för mycket skuldsättningsgrad), owner earnings, vinstmarginalen och "endollarstestet".

Dock kommer det nog att dröja ett tag innan de texterna är klara. :-)

David - http://rikpaaktier.blogg.se/ sa...

TAck för intressant läsning!

inte miljonär än sa...

David: Tackar! :-)