ROE - Hur går det med lönsamheten? ~ Mot miljonen

torsdag 20 maj 2010

ROE - Hur går det med lönsamheten?

Fick ett gäng kommentarer efter att jag presenterat en formel för att sortera aktier efter nyckeltal att man bör ta hänsyn till lönsamheten. Så här presenterar jag ett nyckeltal för detta – ROE!
(Detta är del 8 i serien Vad är ett företag värt
?)

Så var det hög tid att kolla av lönsamheten på det egna kapitalet här i serien Vad är ett företag värt. Det börjar bli en aning mer komplicerade nyckeltal än de allra vanligaste här nu. Det gör också att jag uppskattar mycket om ni kommenterar felaktigheter i fakta eller felaktigheter i beräkningar!

ROE - Return on Equity
Nyckeltalet ROE beräknar man genom följande kvot:
Du får alltså leta upp posten Årets resultat i resultaträkningen och dividera detta med det egna kapitalet i balansräkningen. Man får här ett mått på hur mycket vinst som företaget genererar i förhållande till det egna investerade kapitalet. Dvs hur stor är lönsamhetskvoten i företaget? För att man skall få en känsla för vad ROE säger om företaget är det nog lämpligt att först ta två stycken färska exempel:

ROE H&M från 2006-2009H&M har alltså legat på ett ganska stabilt ROE på 30% de senaste tre årsredovisningarna. På det investerade egna kapitalet ligger alltså vinsten på 30% vilket är bra använda pengar helt enkelt. Dessutom har man möjlighet att återinvestera sin vinst och inte dela ut allt vilket i H&Ms fall har skapat den otroligt positiva spiral där företagets börsvärde ökar och ökar. Man kan notera här att jag har tagit siffrorna från årsredovisningarna vilket kan skapa en viss skillnad mot att man tar ett genomsnitt på de fyra rapporterna under året.

ROE Clas OhlsonÄven Clas Ohlsson har de tre senaste åren haft en hög vinst på det egna kapitalet men det är uppenbart att man har svårt att hålla uppe lönsamheten under 2009 vilket har gjort att ROE har minskat till 14% det senaste året. Det kan också bero på att företaget expanderar kraftigt, bla i England, för tillfället vilket ännu inte har gett ökade utgifter i investeringar utan resultat i vinsten.

Vad är bra med hög ROE?

Det säger sig själv att hög lönsamhet är att föredra framför låg sådan så ju högre ROE desto bättre möjligheter har aktieägarna att få bra avkastning på sitt kapital. Om den höga vinsten på det egna kapitalet även går hand i hand med vishet från företagsledningen att återinvestera denna i företaget och exponentiellt generera ännu mer pengar skapar den en positiv värdeutvecklingsspiral.

Varningar för ROE – kolla soliditet/skuldsättningsgrad!
Som med alla nyckeltal som beskriver vinsten eller det egna kapitalet så måste dessa alltid kombineras med en titt på soliditeten. Hur mycket av företagets pengar är egentligen dess egna? Man bör alltså alltid titta på att Soliditet/Skuldsättningsgrad ligger på nivåer där den höga ROE:n faktiskt beror på att företaget är lönsamt. Det är för övrigt något jag har blivit mer och mer medveten om den senaste tiden. Att soliditeten för ett företag i mångt och mycket tar tempen på hur sund den inre kroppen i företaget är. Det är minst sagt ett viktigt nyckeltal.

Snurriga bokstavskombinationer
En annan sak som man slås av när man skriver om alla dessa nyckeltal är att det snurrar en aning i skallen. Alla bokstavskombinationer hänger ihop med varandra och säger ganska samma sak men ändå lite olika. Det är lätt att tappa bort sig. I kommentarerna till måndagens inlägg påpekades det att ROE hänger ihop med Kurs/EK och P/E enligt formulan:
Själv kan jag inte riktigt få ihop detta men uppskattar självklart en extra förklaring av någon vänlig läsare! :-)

Det har skrivits liknande artiklar som denna i bloggosfären den senaste tiden som jag också varmt rekommenderar:
4020.se - Avkastning på kapital
Finanstankar - Det magiska ROE

Läs mer om aktievärdering:
PEG - talet
Direktavkastning
P/S - talet
P/E - talet
Substansvärdet för aktier
Kurs/Ek

6 kommentarer:

Working Kapital sa...

Det finns en annan rätt intressant formel som på ett väldigt tydligt sätt visar hur olika strukturförändringar i kapitalet kan påverka resultatet etc. Den kallas för dupontformeln och här är en bra länk: http://www.ekonomi-info.nu/du_pont-modellen_3327.asp

Anonym sa...

Hej, den formeln stämmer inte helt, men nästan. Eftersom ROE utgår från räntabilitet på genomsnittliga EK under året, till skillnad från Kurs/EK blir det missvisande. Räkna därför med genomsnittligt kapital under ett år även i Kurs / EK-måttet.

Det är ganska lätt att se på det. Tänk dig ett bolag som har Kurs / EK på exakt 1. EK är som dina pengar, köper du en krona i aktier får du en krona EK. Är ROE 10 % kommer du då tjäna 10 öre för varje krona investerad. Eftersom Kurs / EK är exakt 1 kommer P/E vara 10, eftersom en avkastning på 10 %, som du inte betalar extra för ger just 10 % avkastning, eller P/E 10.

Hoppas du förstår litet av mitt snurriga inlägg.

inte miljonär än sa...

Working Kapital: Tack för tipset om Dupont modellen! Jag har läst lita granna om den innan men är inte så insatt ännu.

Anonym: Jag förstod ditt "snurriga inlägg"! Det kan bero på att jag är snurrig själv ;-) Tackar

J sa...

ROA i texten och ROE i bilden, nu får du bestämma dig. =)
Håller med om att soliditeten är bland de viktigaste sakerna att kolla på!

inte miljonär än sa...

J: Det känns bra att veta att det finns läsare som snappar upp även de mer subtila skrivfelen... ;-)

Det är ordnat nu...

J sa...

Språkpolisen till er tjänst!