PEG talet - Vad är ett företag värt del6 ~ Mot miljonen

måndag 3 maj 2010

PEG talet - Vad är ett företag värt del6

P/E talet är ett mycket populärt nyckeltal för många fundamentala investerare. Med PEG talet utökas P/E talet till även ta hänsyn till tillväxten!

Räkna fram PEG-talet
De flesta börshandelssajter tillhandahåller nyckeltalet P/E på sina sajter så det som återstår för att få fram P/E talet är att ta reda på vinsttillväxten som i alla fall jag sällan hittar bland bankernas nyckeltal. Då återstår att läsa rapporter eller räkna själv. Själva kvoten för PEG är följande:
Så om vi i nuläget skulle räkna ut PEG talet för exempelvis SCA som i senaste rapporten presenterade en resultatförbättring (vinsttillväxt) på 16% så får vi följande PEG:
PEG Sca = 13,93/16 = 0,87

Vad säger PEG – talet?
Framförallt är PEG talet ett sätt att undersöka värderingen på företaget. Är det lågt eller högt värderat på börsen i förhållande till hur vinsten utvecklas för företaget. Mycket förenklat kan man säga att om PEG talet är under ett så är företaget lågt värderat och är det över ett så är det högt värderat. Framförallt är det i ditt sökande efter tillväxtaktier som det kan vara intressant att undersöka vad PEG talet egentligen ligger på i den aktie som intresserar dig.

Själv så tycker jag fortfarande att en aktie som SCA är intressant och ganska lågt värderad. Jag tror på företaget och då tycker jag att PEG talet ger en indikator på att det finns utrymmer för högre kurser.

En liten varning för låga PEG
Det är inte en självklarhet att låga PEG tal ger en framtida börsraket. Det är inte så att man kan räkna med att vara den enda som hittar en lågt värderad aktie. Det bör finnas anledning att tro att ju lägre PEG – talet är desto mer försiktig är aktiemarknaden i sin förväntan av framtida tillväxt. Det kan alltså finnas skäl till den låga värderingen!

Så slutligen tycker jag att det kan vara intressant att använda PEG talet för att kunna understödja sin tro på att företaget man tror på faktiskt är lågt värderad. Men då måste man först tro på framtida bättre resultat - sedan understödja denna tro med faktiska siffror på låg värdering!

Läs också:
Soliditet – Vad är ett företag värt del 5
Direktavkastning
P/S - talet
P/E - talet
Substansvärdet för aktier

3 kommentarer:

J sa...

Intressant, borde inte vara för knepigt att baka in i sin egen analys. Tackar för den!

inte miljonär än sa...

Nä det är inte jätteavancerat förutom att det är lite jobbigt att rota fram vinsttillväxt ibland...

J sa...

Äh om man inte kollar årsredovisningar och kvartalsrapporter så ska man ändå inte bry sig om sånt här. Då kan man gott hålla sig till det tekniska. =)