Kurs/EK – Top30 lista och förklaring ~ Mot miljonen

måndag 10 maj 2010

Kurs/EK – Top30 lista och förklaring

Anledningen till att jag började fundera på nyckeltalet Kurs/EK var för att aktiestinsen tyckte det var viktigt. Frågan är om det är det och vilka är de 30 lägst värderade Kurs/EK på Large Cap? (Detta är del 7 i serien Vad är ett företag värt)

Definitionen för Kurs/EK är att man tar det sammanlagda börsvärdet och dividerar på det egna kapitalet. Om man då får ett värde på 1 så innebär detta att börsvärdet är detsamma som värdet på företaget i ”verkligheten”. Hittar man ett företag med Kurs/EK <1 så skulle aktistinsen säga att det var rabatt på denna aktie. Det är sällan man behöver räkna ut detta nyckeltal själv då det oftast tillhandahålls via börssajternas nyckeltalssammanställningar (kallas på Avanza för aktiedata).

Hur värdefullt är Kurs/EK?
Det är ju aldrig så enkelt som det låter. Jag tycker att detta nyckeltal bär samma problematik som substansvärdet. Dvs det finns många värden i företaget som inte syns i balansräkningen. Framförallt är det industriföretag med mycket värden i maskiner, lokaler och personal eller banker som framförallt har ett stort humankapital. Så det finns all anledning att försöka undersöka företagets tillgångar bakom det egna kapitalet. Dessutom kan ju företaget genomfört något slags kapitaltillskott (tex nyemmission) och därmed sänks Kurs/EK.

Inte desto mindre är detta en lättillgängligt nyckeltal, det är lättförståeligt och kan mycket väl vara en ingångsport för att hitta lågt värderade aktier med goda framtidsutsikter.

De 30 lägsta Kurs/EK på Large Cap
Finns det idag några intressanta med låga Kurs/EK på Large Cap? Här kommer en topplista på de 30 lägsta Kurs/EK på Large Cap (2010-05-09). Listan innehåller nyckeltalen Direktavkastning, P/E, Beta, P/S men är sorterade från lägsta till högsta Kurs/EK:
(klicka för större bild!)
Hittar du kanske en pärla i listan? Kommentera gärna vad du tror!

Läs också:
Låga PS Top17
De bästa nyckeltalen enligt läsarna

8 kommentarer:

J sa...

Nästan så man blev lite sugen på investor ju! Fin rabatt, bra direktavkastning uberlågt p/e och trevligt betavärde.

Fick just en idé. Mailar dig.

inte miljonär än sa...

Ja invester borde ju enligt konstens alla regler vara glödhett. Men ändå inte eller?

40procent 20år sa...

Hej!

Bra jobbat! Själv har jag haft liknande funderingar och hittat 3 nyckeltal om ämnet:

1- Kurs / EK (enkelt att räkna)

2- JEK / EK ( Justerad Eget Kapital, lite svårare eftersom man måste ta reda på lite mer information )

3- Substansvärde / EK ( Den mest svåraste och formeln för substansvärde är: )

JEK + Dolda reserver efter skatt!

Det betyder att man måste hitta "dolda" värden eller med andra ord hitta lågvärderingar i balansräkningen tex: om en fastighets eller mark värderas till 10 miljoner i redovisningen men i själva verket marknadsvärdet är 50 milj. osv )

Jag tycker att det räcker ganska långt med EK / Kurs!

Zed's Dead sa...

Lita inte blint på de aktiedata som du hittar hos t.ex. Avanza de är oftast bristfalliga och inkorrekta.

När ett företag handlas under det egna kapitalet så betyder ju detta att marknaden tror att företaget kommer gå med förlust och att det egna kapitalet kommer att minska (räknar inte med investmentbolag då det finns en annan anledning till deras rabatt).

Så man får ju göra avvägningen över ifall man tror att företaget kommer ha ett minskande eget kapital i framtiden. Swedbank är ju ett bra exempel där marknaden tror på stora kreditförluster.

inte miljonär än sa...

4020: Ja Kurs/EK är ju oerhört lätt att räkna ut och ger en introducerande bild för värderingen av bolaget. Det som är svårast med dessa nyckeltal som försöker att beskriva det verkliga värdet för ett bolag är att det är mycket svårt att hitta substansvärdet förutom investmentbolag (som också har s.k. substansrabatt).

Ta bara SCA som exempel som äger hur mycket skog som helst som inte tas upp i det egna kapitalet. Antagligen är SCA idag ett av Sveriges lägst värderade bolag (på large cap) med tanke på att kurs/EK inte tar upp dessa innehav...

Tack för informationen om de andra nyckeltalen också!

inte miljonär än sa...

Zed: Jag skulle aldrig lita blint på något nyckeltal från Avanza eller en annan nätmäklare. Om man vill vara säker på sin sak så gäller nog de två-tre senaste årsredovisningarna.

Jag tycker iofs att nyckeltal skall användas som en introducerande analys för att jämföra en mängd olika aktier. Då kan man först hitta några intressanta bolag som man sedan fördjupar sig i, räknar själv på och eventuellt investerar i.

Alex sa...

Hej!

Ifall jag vill hitta historisk data på kurs/ek, vart letar jag då? di.se har bara 2 år bakåt osv.

inte miljonär än sa...

Hej Alex

Jag brukar göra så att jag importerar in alla siffror från 10år tillbaka från di.se in i ett excelark och gör egna formler/beräkningar där för att hitta de historiska kurs/Ek siffrorna. Det tar bara några minuter.

Om du vill ha hjälp med en grund till detta kan du maila mig på intemiljonar at gmail punkt com