Soliditet – Vad är ett företag värt del 5 ~ Mot miljonen

tisdag 20 april 2010

Soliditet – Vad är ett företag värt del 5

Vem äger egentligen företaget – banken eller aktieägarna? Här förklarar jag hur man kan tolka företagets lån och skulder med hjälp av nyckeltalen soliditet och skuldsättningsgrad.

Jag skrev långt och ingående om direktavkastning för ett tag sedan och det resulterade i noll kommentarer. Detta betyder antingen att artikeln var så snustorr och tråkig att ingen orkade läsa den eller att ämnet inte helt oväntat är uttömt. Om det är en dålig artikel brukar man ju istället få det hett om öronen i kommentarsfältet ;-) Jag skall i alla fall försöka att hålla mig en aning kortare och mer lättsam.

Soliditet
Soliditeten är ett nyckeltal för hur stor del av företagets kapital som är dess egna och kommer från lån. Om ett företags soliditet är 50% innebär det att hälften av företagets kapital är dessa egna pengar och inte ”bankens”. Andra sidan på soliditetsmyntet är skuldsättningsgraden. Om soliditeten är 40% innebär det att skuldsättningsgraden är 60%.

Om du skall räkna ut soliditeten letar du upp balansräkningen i rapporten och posterna eget kapital och summa tillgångar. Sedan får du soliditeten igenom följande kvot:

Så enkelt är det alltså att själv räkna ut soliditeten, så några räknetryck senare kan vi exempelvis få fram soliditeten för följande företag:
Soliditet Trelleborg: 12369/29539 = 0,41 = 41%
Soliditet H&M: 15594/17148 = 0,909 = 91%
Soliditet SCA: 67906/149859 = 45%

Om ett företag vill öka sin soliditet görs kan företaget återinvestera vinsten i företaget, amortera lån eller som en sista utväg göra en nyemission.

Hur tolkar man soliditet?
Det är viktigt att påpeka att hur mycket ett företag behöver skuldsätta sig beror mycket på vilken bransch man verkar i. Tjänsteföretag har i regel mindre behov av att låna pengar då det framförallt är de mänskliga resurserna som spelar roll. I industriföretag som SCA och Trelleborg här i exemplen ovan krävs större investeringar vid speciella tillfällen och därmed större lån. Ibland nämns siffror runt 25-30% som nyckeltal för att företag har svårt att få lån och då krävs det nog att man som aktieägare börjar vara en aning försiktig.

Man kan också hålla uppsikt över företagets utdelningspolicy. Delar företaget ut för mycket av vinsten kan det innebära att soliditeten/skuldsättningsgraden inte förbättras och det kan då innebära problem i framtiden. Själv har jag inte hört talas om sådana exempel (mer än att jag kan bli konfunderad över dessa högutdelande kanadatruster) men har ni några konkreta exempel hade det varit spännande att ta del av!

Soliditet bör alltså användas för att säkerställa att investeringen också är en trygg investering. Som i exemplet H&M så är ju deras kassa mycket stabil och det bör inte ligga särskilt stor risk i den aktien.

Läs också:
Direktavkastning
P/S - talet
P/E - talet
Substansvärdet för aktier

4 kommentarer:

J sa...

Man brukar säga att om likviditet är företagets förmåga att klara akuta situationer så är soliditet mer en indikator på långsiktig hälsa. Det är ett av de viktigaste nyckeltalen för mig.
Tycker generellt att man ska se upp om soliditeten är lägre än 25% (räcker kassalikviditeten för när skulderna förfaller?) eller högre än 75% (har företaget någon hävstång överhuvudtaget?).
Men det är som du säger väldigt branschberoende också.

inte miljonär än sa...

Intressant tanke med för hög soliditet och att hävstången då kan försvinna. Iofs har ju H&M en urstark soliditet och har stigit på mycket lång sikt sakta men säkert. Kanske att det inte blir några raketer med för hög soliditet?

J sa...

Nej då är det rejält stabilt. Att växa med lånat kapital går ju generellt snabbare än att växa med eget. Men i H&Ms fall verkar de ju klara av att växa galant ändå. =)

Anonym sa...

bra exempel är kappahl, nu behöver de pengar efter utdelningar.