Undersökning - Vad orsakar nästa lågkonjunktur? ~ Mot miljonen

onsdag 3 mars 2010

Undersökning - Vad orsakar nästa lågkonjunktur?

Det är intressant att spekulera, filosofera eller gissa. Kalla det vad ni vill. Ibland när jag tar bussen hem från jobbet sitter jag och gör just det. Häromdagen började jag tänka på vad som skulle kunna orsaka nästa lågkonjunktur. Inte särskilt positivt tänkande men tanken försvinner inte.

Vi får väl hoppas att vi nu har närmre till en högkonjunktur än till nästa lågkonjunktur men när vi är på topp nästa gång vill i alla fall jag vara beredd på det värsta för att kunna sälja så rätt som möjligt. Därför tänkte jag fråga bloggens läsare vad ni tror kommer att orsaka nästa lågkonjunktur. Är det Peak Oil? Peak Coal? Usas statsskuld? Klimatkris? Kometkrasch? Bankerna igen? Mobiltelefonsbubbla?

Ni som läser bloggen via Rss måste tyvärr gå till inlägget för att delta. Det är bara möjligt att klicka i ett av alternativen men om ni vill kan ni skriva i ett eget svar istället.

5 kommentarer:

Kristian sa...

Jag tror att ökande statsskulder kommer leda till att USA och andra länder kommer öka sin pengaproduktion för att klara sina betalningar och därmed orsaka inflation. Vi får då hög inflation och dålig/negativ tillväxt samtidigt. Stagflation a'la 70-talet.

Problemet är att alla länder fokuserar på att stimulera efterfrågan men glömmer produktionen. Keynes är mannen för dagen och vi har försökt stimulera oss ur efterdyningarna av it-boomen i snart tio år. Det kommer att krascha och förhoppningsvis får vi lite sundare supply-side-anhängare som politiska ledare när detta kraschat. Som Thatcher och Reagand som rensade ut efter förra vändan Keynes-hysteri.

bli Rik och Ekonomiskt Oberoende sa...

Problemet ligger ju inte i att länder lånar pengar, det är en del, men inte hela sanningen.

Sanningen är mer åt "all tillväxt idag skapas av bankerna", genom att låna ut pengar både till privatpersoner, företag och länder.

the Crash Course, har tipsat om den tidigare och den är riktigt bra, får en att verkligen tänka till.

1000 kr in i banken, banken "förädlar" (FRB) dessa 1000 kr till 100 000 kr ...

Börjar man sedan inse att all tillväxt, eller pengar idag, skapas av lån via banker, hur ska lånen kunna betalas tillbaka? Lån betalas tillbaka med ränta? dvs, för att kunna betala tillbaka ett lån, med ränta, måste bankerna skapa fler lån så andra lån kan betalas tillbaka ... härlig ekvation som inte går ihop:

Pengar = Pengar + Ränta

Herr K sa...

Jag lade faktiskt upp några filmer på GuldSilver.info som tar upp just problematiken med systemet, som bli Rik beskrev.

Jag röstade för övrigt på USAs statsskuld.

Jim sa...

La min röst på USA:s statsskuld. Problemet är att landet måste minska sin statsskuld för att på längre sikt klara sig, men i sann Keynesiansk anda stimulera tillväxten nu. Därtill har dom två större krig på halsen som i år beräknas kosta 158 miljarder dollar (plus ränta under kommande år). USA skulle behöva göra som Grekland, sanera den offentliga ekonomin. Men om dom gör det raseras världsekonomin. Dessutom tar då Kina över på scenen, vilket gör det till en politiskt omöjlig lösning eftersom den amerikanske självbilden inte klarar en sån knäck.

I övrigt...passar jag på att tipsa om Vasaloppet på söndag...för dom soom inte deltar finns ju möjligheten att avnjuta det hela på TV. Vasaloppet är ju faktiskt också intressant ur ekonomisk synvinkel...nästan 16000 pers betalar 1500-2000 (start och boende) för att plåga sig 9 mil på skidor...samma personer som vanligtvis betalar för att slippa olika former av vardagsmotion.

inte miljonär än sa...

Kristian, bli fri.., HerrK, Jim: Tack för alla era kommentarer, mycket intressant läsning! SKall bli kul att sammanställa resultatet och skriva en aning mer om saken!

Jim: Kommer man få äran att se dig i rutan då.. ;-) Skall leta efter ngn som ser ut som en aktieintresserad hurmannuserut då...