P/E talet – Vad är ett företag värt – del1 ~ Mot miljonen

tisdag 2 mars 2010

P/E talet – Vad är ett företag värt – del1

Fakta om fundamental analys och aktievärdering kan vara torrt som fnöske i Sahara. När jag läser om saken i böcker eller på andra sajter självantänder mina hjärnceller nästan.

Inte desto mindre vill jag verkligen lära mig, förstå och utvecklas på området. Lösningen är förstås att själv skriva om saken. Därför startar jag härmed en lite serie under våren som får heta Vad är ett företag värt. Detta för att det är ju helt enkelt det jag vill. Bli bättre på att värdera ett företags värde och jämföra med börsvärdet. I det här inlägget behandlas ett omstritt nyckeltal: P/E – talet.

Ett Företags värde
För det första. Det är en svårt att göra en exakt värdering av vad företagets ”riktiga” värde egentligen är. Att få ut ett värde ur rapporter, anläggningstillgångar osv där alla tillsammans, i kör, kan utropa ”detta är bolaget värt!” är svårt. Om det hade varit så enkelt hade vi gjort färre misstag på börsen. Det heter företagsvärdering för att det just är en värdering och inte fakta. Det finns ändå ett antal olika mätetal som hjälper oss att förstå relationen mellan det ”riktiga” värdet och börsvärdet. P/E talet är just ett sådant nyckeltal.

P/E –talet
Ibland kallas P/E talet även för vinstmultiplikatorn men oftast tycker jag att de flesta använder sig just av förkortningen P/E. Vinstmultiplikator kan jag tycka är ett bra namn då det just är detta man får reda på. Du får genom P/E talet reda på hur många år det tar innan du genom vinsten får tillbaka på din investering. I alla fall kommer förkortningen P/E från engelskans ”price per earnings”, alltså pris genom vinst. Du räknar enkelt ut detta nyckeltal genom att ta Aktuell aktiekurs/Vinst per aktie. De flesta nätmäklare tillhandahåller detta nyckeltal så oftast slipper man räkna på det själv.

Vad kan då P/E talet användas till?
  • Det jag anser vara det bästa med ett P/E tal är att man kan avgöra hur lång tid det kommer att ta innan man har fått tillbaka sin investering i bolaget oavsett de kommande aktiekurserna. Låt oss ta ett exempel: Tricorona ligger idag på 6,50 kronor aktien. De gjorde 2009 en vinst per aktie på 1,04 kronor så P/E = 6,50/1,04 = 6,25. Slutsatsen av detta är att det kommer att ta 6,25 år innan du har fått tillbaka din investering förutsatt att vinsten kommer att ligga kvar på samma nivå (vilket är omöjligt att sia om).
  • Viktigt1: Företagen har möjligheter att med redovisningstekniska åtgärder justera vinsten både uppåt och nedåt och detta kan medföra att P/E talet förvrängs.
  • Viktigt2: Om du uteslutande använder P/E talet för att göra din värdering kommer det bli alltför ensidigt. Det krävs att man väger in fler faktorer och gärna jämför P/E talet mot andra företags P/E tal.
  • Viktigt3: Ett lågt P/E tal medför sällan att kursen går uppåt. Det innebär ofta att marknaden redan tycker att företaget går bra och det är sällan det är särskilt intressant för marknaden att vänta så länge som exempelvis sex år för att få tillbaka sina pengar. Därför kan det vara lika intressant för den som vill ha snabb uppgång att investera i bolag med höga P/E tal eller ibland tom negativa P/E. P/E talet säger helt enkelt ingenting om var börsen är på väg!
Detta om P/E – talet får räcka. Snart kommer mer om den fundamentala analysen. Jag tror att det får bli P/S talet som blir nästa projekt. Hoppas nu att era hjärnceller inte har självantänt av detta något torra (eller?) inlägg!

Läs också:
Jämviktspendling för den långsiktige?
Månadsutdelningar - Fördelar och nackdelar
Att välja placeringsstrategi
Läs om P/E talet på aktiekunskap.nu

6 kommentarer:

Zed's Dead sa...

Även jag skrev om hur man analyserar ett företag idag, tror du skulle kunna tycka om inlägget, så ta en titt ;)

Muxboy sa...

Sigrid säger; Han har eld i håret!

Ekonomikoll sa...

Bra läsning. Ser fram emot fortsättningen.

J sa...

Bra skrivet!

inte miljonär än sa...

Zed: Läste och kommenterade ditt inlägg ;-)

Muxboy: Hälsa henne att det är endast en bild

Ekonomikoll & J: Tackar

Simon sa...

"P/E talet säger helt enkelt ingenting om var börsen är på väg" håller jag inte med om. Historiskt sett så har bolag med ett lågt P/E tal haft bättre framtida kursutveckling än de med högt P/E tal.