Vad är ett företag värt? ~ Mot miljonen

torsdag 18 februari 2010

Vad är ett företag värt?

Det är sportlovstider i Göteborg och även jag har två dagars ledigt. Dagen har ägnats åt att sova till klockan 10.00, dricka kaffe lääänge och ta det allmänt lugnt, jobba lite med företaget och fundera på hur man kan värdera ett företag.

Ja, vad är egentligen ett företag värt?
Jag har alltså suttit och läst och läst den senaste tiden i mina aktieböcker hur man kan värdera ett företag. Jag har länge känt att jag verkligen vill fördjupa mig i den fundamentala analysen och förstå dess olika metoder. Visserligen kan jag väl lite om granna om att analysera rapporter och olika mätvärden mellan det substantiella värdet och börsvärdet som P/E (vinstmultiplikatorn), P/S, tillväxtmodeller, direktavkastning och flytande medelvärden men jag har liksom inte riktigt ”fått ihop allt ännu”. Olika begrepp svävar runt som isolerade satelliter och ännu har jag ingen helhetssyn. Men det bubblar av lust att förstå.

Häromdagen satt jag och diskuterade frågan om vad ett företag egentligen är värt med en entreprenör som varit med om att köpa upp några bolag och integrera dem i sitt eget. Kan inte säga att jag blev klokare av det egentligen men vad jag förstår är att detta är en hel vetenskap och att hela ekonomiutbildningar kan ägnas åt saken. Man bör därför inte känna sig dum om polletten inte trillar ner omedelbart. Men det är alltid trevligt att trimma hjärnmusklerna så det kan nog bli ett och annat inlägg till om saken.

Nu skall jag fira min lilla ledighet med lite lammfärsbiffar och lite rött – de e la gött (ok jag bor i gbg).

För övrigt, om ni har bra boktips om fundamental analys som inte gräver för djupt i plånboken så tas dessa tacksamt emot.

Läs också:
Tricorona och utsläppsrätterna
ETF fonder - Är det något att ha?

6 kommentarer:

Zed's Dead sa...

Jag vet att jag har gett dig lite boktips tidigare men minns inte exakt vilka jag sa då, så tänkte jag skrev två här och nu.

Den första och bästa som jag tycker är the warren buffett way, oerhört lättläst och bra skriven. Dessutom så är det väl inte fel att ta rygg på världens bästa investerare?

Den andra är one up on wallstreet (oslagbara investeringar på svenska) av Lynch. En av världens bästa fondförvaltare som fick ca 15% i genomsnitt under 20 år!
Han hade som mest 1500 aktier i sin portfölj och gick mer på produkten än själva ekonomin när han analyserade.
Oslagbara investeringar finns iaf på uppsala stadsbibliotek, borde ju finnas i GBG också, eller att du kan fjärrlåna härifrån kanske?

inte miljonär än sa...

Zed: Jag kommer inte ihåg vilka du tipsade om .. ;-) men jag skall nog låna de två du tipsar om! Tackar så mycket för tipsen!

J sa...

Hmm hade en kommentar här men den försvann?

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9147060093

är bra ur ett teoretiskt perspektiv. Har the warren buffet way som e-bok om du är intresserad.

inte miljonär än sa...

- J: hmm... skumt att kommentaren försvann. SKulle inte tacka nej till e-boken. ;-) Mycket fint om du kunde maila den.

Jag var på bibblan idag också och lånade hem några tegelstenar till ekonomiböcker och direkt fick man ju lite småångest över att behöva läsa dem. Men men, den som vill lära sig får la stå ut med lite tråkig teori också..

Jim sa...

Jag har förhandsbeställt två på bokrean, "Edge" och "Smallcaphandboken". Sen finns ju alltid en hel hög rätt tung kurslitteratur inom ämnet att bita i för den intresserade. Själv har jag inte kommit längre än till vanliga titlar avsedd för en bredare publik. Har alltid varit mer intresserad av och haft större fallenhet för makro.

Förresten länge sen jag skrev något här på bloggen, säker minst en vecka :)Brukar ju annars sprida mina "visdomar" rätt frikostigt runt mig. Orsakerna är skidåkning och flyttbestyr. Har varit bortrest på träningsläger och sedan kört flyttlass.

Förresten igen...ett bra tips om man vill hitta ekonomiskt relaterad litteratur till bra pris är kurslitteratur.se

inte miljonär än sa...

Hej Jim! Ja det var några dagar sedan man fick njuta av dina kommentarer... ;-) Skidåkning låter riktigt trevligt!

Edge har jag inte läst, däremot har jag läst "bli börsproffs på ett par timmar" av samma författare. Gillade den ganska mycket även om den mer är inriktad på swingtrading vilket jag inte "hinner med". Tyckte den ändå belyste en del intressanta fenomen i börsklimatet som man har användning för även som lite mer långsiktig investerare.