Jämviktspendling för den långsiktige? ~ Mot miljonen

lördag 13 februari 2010

Jämviktspendling för den långsiktige?

Det brukar oftast vara någorlunda skilda läger mellan de fundamentala investerarna och de som jobbar med teknisk analys och swing- och daytrading som placeringsstrategi. Frågan är om man inte även som långsiktig och fundamental investerare kan nyttja vissa av teknikerna från teknisk analys?

Jämviktspendling
Jämviktspendling innebär att aktiekurser går upp och ner kring ett jämviktsläge. Som matematiker känner man igen rörelserna från sinus- och cosinusfunktionernas grafer (se nedan).
Inom funktionsläran brukar man prata om kontinuerliga funktioner som funktioner där varje punkt går att derivera, dvs det finns en ”jämn” förändring i varje punkt i koordinatsystemet. Så är ju icke fallet med kursrörelser på börsen där det uteslutande är människors optimistiska eller pessimistiska reaktioner som skapar kursrörelserna. Det finns absolut en fara i att skapa en logik i icke-kontinuerliga (och psykologiska) förlopp! Teknisk analys är alltså svårt att jämföra med den kontinuerliga matematiken!

Men ändå!

Att utnyttja att det finns en jämviktspendling i kursernas rörelser tror jag ändå kan utnyttjas för den långsiktige (som mig). Det är ju en önskan att under en kortare period ”komma in så billigt” som möjligt som är vitsen med detta. Låt oss titta på ett exempel.
Detta är ett börsdiagram från SCA´s aktiekurs under hösten. Ett innehav som jag själv köpte under perioden från augusti till september. Visserligen var det allmänt svårt att pricka helt fel under hösten 2009 men skillnaden i pris på SCA varierade en hel del även under perioden av uppgång. Jag försökte då tänka på att köpa SCA vid rätt tillfälle och inte bara då jag hade pengar på kontot tillgängliga. Skillnaden i pris varierade upp till så mycket som 10 kronor under en månad. Det är ganska så mycket om man köper på sig stora poster.

Använd jämviktspendlingen inför ett nytt innehav
Om man ändå har tänkt sig att gå in i ett innehav på lång sikt tycker i alla fall jag att man då enkelt kan kolla mellan vilka intervall kursen rör sig (gäller särskilt på large cap) och försöka att komma in under medellinjen i det nedre intervallet. Det kan ju röra sig om några procents mer vinst i framtiden!

En liten tanke
Återigen, vill jag ju säga att teknisk analys inte kan jämföras med den exakta matematiken. Visserligen finns det mängder av verktyg som hjälper till att göra bättre affärer men det är inte logik utan psykologi/förväntningar/resultat/makroekonomi och en mängd andra faktorer som styr börsen.

Kommentera gärna om ni håller med eller inte håller med som vanligt!

Om du vill lära dig mer om att investera i aktier på kortsikt så erbjuder tradingportalen bra info om daytrading.

Läs också:
Månadsutdelningar - Fördelar och nackdelar
Att välja placeringsstrategi
Att investera i Små Bolag
Att hålla nere kostnaderna

Inga kommentarer: