Sökmotoranpassa dina länkar - guide ~ Mot miljonen

tisdag 1 december 2009

Sökmotoranpassa dina länkar - guide

I sin allra enklaste form kan en länk sägas beskriva en koppling från en sajts sida till en annan. Men en länk rymmer flera djup och dimensioner som man behöver känna till om man vill få ut så mycket kraft i länken som möjligt.

Rätt html kod för länkar
I sin enklaste form skrivs en länk på följande vis:
Det här är det vanligaste sättet att länka. Google får då reda på länkadressen och någon slags text. Om texten exempelvis är "hit" eller "dit" så får sökmotorn ganska lite information om vad det som finns på sidan. Det är inte särskilt optimalt. Visserligen kommer säkert flera att gå ”dit” men du har inte berättat så mycket om vad den här länken egentligen handlar om. Du kan beskriva mycket mer vad den här länken handlar om genom att göra några enkla saker.
Beskriv sajten /artikeln/blogginlägget i ankartexten. Istället för att bara skriva ”hit” eller ”här”. Låt ankartexten beskriva innehållet i länken. Skriv
Det du då har gjort är att du berättat för sökmotorerna att den här sajten handlar om htchero. Är domänadressen tex http://www.heromobiltelefon.se har man dessutom fått reda på att den handlar om en mobiltelefon. Mer info har nu getts i länken. Vill man ge ännu mer information kan man även skriva ett tillägg i länktaggen som heter title. Det skull då kunna se ut så här:
Vi har nu fått ännu mer information om länken. Vi vet att sajten handlar om htc hero, det är en mobiltelefon och det finns ”bra guider” där. Detta är kanske det bästa sättet att länka för att SEO anpassa länken.

Var ska länken placeras?
Det finns ett antal olika ställen att placera länkar på en sajt. Det är inte ovanligt att länkar placeras på en separat sida som exempelvis heter länkar.html. Detta är dock inte att föredra då sådana sidor oftast inte har särskilt hög PageRank. Det bästa är oftast att placera sin länk på någon av huvudsidans olika delar. Men man kan alltid undersöka alla sina undersidor på någon PageRank-kollare för att se var dina länkar skall placeras för att ge som mest kraft.

Trevägslänka eller länkbyte
Det vanligaste är att man byter länkar idag. Om du länkar till mig så länkar jag till dig. Detta fungerar helt ok men det absolut starkaste sättet att jobba på är att trevägslänka. För att kunna göra detta på ett bra sätt tycker jag det krävs att man har en bra, kvalitativ grundsida som man jobbar upp. Då har man en bra grund att bygga vidare på. Låt mig förklara detta med hjälp av följande bild:
Min tanke här är alltså att man byter länkar indirekt och inte direkt genom att utnyttja varandras starka sidor. På detta sätt gynnas förhoppningsvis bägge parter utan att behöva direktbyta. Det handlar helt enkelt om tjänster och gentjänster.

Länkstressa inte
Att få hundra länkar på en eftermiddag gör i och för sig underverk för din sajt. Men man behöver egentligen inte stressa i ett seo-projekt. Många menar tom att det är bra att länkarna poppar upp då och då allt eftersom tiden går. Detta tyder nämligen på att din sajt är dynamisk och utvecklas vilket är ett kvalitetstecken.

Så, hoppas att detta hjälper dig en bit på vägen att bygga upp länkar för din sajt på ett bra sätt. Läs gärna mer om hur man sökmotoranpassar wordpress eller vilken sorts passiv inkomst som passar dig bäst.

Annat relaterat
Snygga ikoner till bloggen
Css mallar - gratis hemsidemallar
Gratis bra fonter

1 kommentar:

Impedo sa...

Tack för ett bra inlägg om sökmotoroptimering!