Låna till aktiehandel - resultat enkät ~ Mot miljonen

fredag 13 november 2009

Låna till aktiehandel - resultat enkät

I början på veckan gjordes en undersökning här på bloggen om läsarnas inställning till att låna pengar till aktier. Själv har jag funderat en del på detta och det var mycket intressant att läsa resultatet men även kommentarerna till inlägget.

Resultat:
Kommentar
De flesta är negativt inställda till lån för aktiehandel. En av rädslorna är att ta lån vid fel tillfälle. Då börsen kanske kommer att svikta eller att innehavet går dåligt. De som är positiva till att låna pengar till aktiehandel har i kommenterarna uttryckt någon slags strategi för att garantera sin egen säkerhet i samband med detta. Det är förstås mycket viktigt när man lånar till något som i sig själv har en risk. En idé är att belåna en viss summa men att alltid gå ur lånet om värdet minskar mer än vad man har i "eget" innehav. En annan vanlig tanke från de som lånar är att låta belåningsgraden vara en relativt liten procentuell del av sitt innehav för att inte ta för stora risker.

Vad tycker jag själv?
Själv är jag positivt inställd till att belåna en del av mitt innehav. Jag skulle dock inte göra det i nuläget då jag känner viss "höjdrädsla" efter årets starka börsuppgång. Skulle vi däremot få en sättning framåt skulle jag inte ha några problem med att belåna ca: 30% av mitt innehav.

Läs också:

3 kommentarer:

Herr K sa...

Låter klokt tänkt, även jag är lite rädd för en rekyl nedåt efter en såpass stadig klättring upp på börsen under hösten. Om jag någon gång kommer belåna en del av mitt innehav så blir det verkligen inte i nuläget.

Jim sa...

Förmodligen kommer en rekyl inom en månads tid, men jag tror inte att vi ska lägre än 920-930.

Vad gäller lån så skulle även jag kunna tänka mig att belåna mina innehav, till 30% kanske, i vart fall inte mer än 50%. Däremot skulle jag inte placera lånade pengar vid ett enda tillfälle om det rörde sig om lånade slantar, detta oavsett om jag handlar i flera olika branscher på flera olika marknader, sättningar är numera globala och dom tar inte speciellt stor hänsyn till bransch. En klokare strategi vore nog att låna 10% i taget, låta tiden verka och generera avkastning, sedan låna 10% till, investera enligt nya marknadsläge som då uppstått osv.

Mitt aktieinnehav är inte belånat och det är i dagsläget inte aktuellt, men kanske längre fram. Det kan vara en investering minst lika god som lån till studier och alla gånger lika bra som bostadslån.

inte miljonär än sa...

- Herr K: Som sagt, jag håller definitivt med, det går alldeles för bra för tillfället för att jag skall våga låna...

- Jim: Jag tror dina tankar är mycket kloka, man bör nog låna i omgångar istället för att gå in med hela styrkan på en gång. Samma tanke som att månadssparande över tid ger ett bra medelvärde att gå in i..