Företagande och administration ~ Mot miljonen

tisdag 24 november 2009

Företagande och administration

Nu är det väl inga mängder av administration som måste till om man är en liten företagare med FA-skattesedel. Särskilt inte om omsättningen inte kommit igång överhuvudtaget. Men ändå sitter jag med några papper från skatteverket och känner lätt ångest.

Det är två papper jag inte vet vad jag skall göra med och varför jag i så fall skall göra något med dem. Dels är det den preliminära självdeklarationen och även en preliminär resultaträkning. Är det alltså meningen att jag skall sitta och gissa hur mycket jag kommer att omsätta under 2009? Just nu omsätter jag ju ingenting mer än några poster utgifter (datorinköp, programvara, mic) samt lite reklamintäkter. Skall jag då skriva för detta års preliminära självdeklaration/resultaträkning eller är det nästa års?

Ja, som ni märker är jag rätt kass på det här med bokföring. Om ni har några tips på bra sajter om detta eller om ni vill får ni gärna kommentera detta inlägg! Hjälp sökes helt enkelt...

Läs också:
Skatteverket och Intemiljonärän
skatteverket del2
Balansräkning november 2009

4 kommentarer:

J sa...

Jag är rätt fena på såna där grejer, hör av dig på mailen om du vill. Det jag dock utan tvekan kan råda dig till är att nolla allting. Då slipper du betala preliminärskatt, som kan bli rätt hög varje månad trots att du inte får in några kulor. Det höll på att knäcka mig innan jag skickade in en ny förra månaden med en fet nolla i kolumnen.

inte miljonär än sa...

J: bra tips! Jag skall försöka fylla i de där blanketterna idag eller imorgon men om jag stöter på patrull i huvvet kan det mycket väl hända att det dimper ner ett mail till dig. Och tack för erbjudandet!

Ekonomitankar sa...

Skatteverket vill helt enkelt veta vad du tror att du ska tjäna under 2009, så att du betalar det skatten under 2009. Skatten som avser 2009 betalas feb 09-jan 2010.

Så när du gör en preldeklaration kan du även fylla i en för 2010 direkt.

Den för 2009 blir nollad. Men för 2010 kanske du räknar med en liten vinst? Här kan du välja själv, skriver du låg vinst, betalar du lite skatt nu, och är det för lite så får du restskatt. Men ibland kan det vara skönt för likviditeten att betala lite varje månad i uppstartsskedet. Helt ditt eget val.

Men kom ihåg att du kan skicka in en ny prel dekl när som helst under året, om du tycker att de begär för mycket eller för lite.

inte miljonär än sa...

- ekonomitankar, tack för din kommentar. Det börja klarna en aning nu men jag är inte riktigt hemma än i huvvet...

Ringde skatteverket idag och de påstod att jag endast behövde skicka in en preliminär självdeklaration för 2010 och inte någon för 2009. Vad tror du? behöver jag skicka in bägge eller räcker det med 2010?