När är man ekonomiskt oberoende? ~ Mot miljonen

torsdag 15 oktober 2009

När är man ekonomiskt oberoende?

Jag har den senaste tiden funderat på mitt eget motiv till varför jag kämpar så hårt för att bli rik. Varför samlar jag pengar på hög? Här är ett försök att förklara varför och när jag är ekonomiskt oberoende.

En stark anledning till att jag sitter här och skriver, läser och placerar mina pengar är drömmen om att kunna vara ekonomiskt oberoende. När en person anser sig vara ekonomiskt oberoende beror ju på vilken typ av person man är. För vissa kanske det innebär att helt slippa jobba, för andra att kunna gå ner i jobbtid eller att kunna unna sig en tågsemester ner genom i Europa.

För mig personligen skulle ett ekonomiskt oberoende innebära att kunna göra det jag tycker är kul utan att behöva oroa mig för räkningarna. Det mesta jag njuter av i livet är gratis. Familj, vänner, kärleken och glädjen över en havsöringsfisketur ute på stenklipporna i Bohuslän. Andra saker kostar pengar. Jag är en person som behöver projekt och utmaningar för att känna att jag lever. Det fungerar liksom inte i längden att sitta på sofflocket och kolla på idol för mig.

Så drömmen just nu är att kunna gå ner i tid på jobbet för att någon eller några dagar kunna jobba med egen företagsutveckling. Visserligen skulle jag kunna göra det direkt och leva på marginalerna. Jag skulle kunna slänga mig ut i det okända och se vad som händer men det är inte sådan jag är. Jag behöver ta små steg. Är av naturen född räddhågsen och behöver vara trygg för att må bra. Därför tror jag att jag behöver se att saker och ting flyter innan jag släpper taget. Pengahögen behöver helt enkelt vara lite större för att avkastningen skall bli såpass stor att den skänker mig utrymmet att gå ner i tid.

Så låt oss räkna på hur mycket pengar man behöver ha för att gå ner i tid en dag i veckan. Vi säger att vi behöver få in 3000 sek extra från "pengahögen" per månad. Aktier och fonder i all ära men vill man har en trygg månatlig avkastning behövs en investering som ger stabila utdelningar eller kontinuerlig ökning av värde. Här är två exempel:
  • Exempel 1 - Räntefond: De räntefonder jag använder mig av växer med ca 3-4% per år. 3000 kr extra i månaden är 36 000 per år och för att få ihop detta krävs med nämnda procentsats en förmögenhet på 900 000 sek. Till den summan har jag långt kvar.

  • Exempel 2 - Aktieutdelningar: Det finns många som satsar på att investera i aktier med bra utdelning. Ibland också månadsutdelningar. Bloggaren 40procent20år hade för ett tag sedan ett inlägg om detta där han räknar med en årlig avkastning på ca: 10 %. Om man lyckas få så hög avkastning krävs det en förmögenhet på 360 000 kr för att kunna få ut de 3000 kronorna extra i månaden. Till den summan är det inte lika långt kvar. Kanske om ett eller två år helt enkelt!

Nu är jag ingen expert på utdelningsinvesteringar och det är inget jag i nuläget kommer att sätta igång med. Men skulle jag närma mig de ca: 400 000 som krävs skulle jag säkert sätta mig ner och fundera på om jag ändå inte skulle kunna ändra om min portfölj till detta.

Så vad tror ni? Är det möjligt att få ut så mycket utdelningar som 10% per år på sina investeringar och därmed kunna gå ner i arbetstid?

Läs också:
Passiv inkomst - Möjlighet eller falsk förhoppning?
En vinnande strategi för att spara i fonder
Att hålla drömmen levande

10 kommentarer:

john sa...

Jag tror helt klart att det är möjligt att få en avkastning på 10% via aktieutdelningar, dock ingen självklarhet.
Du kanske borde ha en ganska så hög säkerhetsmarginal, kanske satsa på att dra ihop 500 000kr innan du går ner i arbetstid?

För mig är ekonomiskt oberoende att kunna göra precis det jag vill, om det nu är att jobba med något speciellt eller bara lalla runt i naturen, resa, träna osv spelar ingen roll. Att vara fri helt enkelt!
Just nu har jag ett jobb där jag måste stå upp 5 varje morgon och det känns inte helt tillfredsställande. Jag trivs med jobbet som sådant men om jag varit ekonomiskt oberoende hade jag inte jobbat kvar...

Mvh //John på ekonomisk trygghet

Herr K sa...

Jag har samma uppfattning som John, att vara ekonomiskt oberoende innebär att man kan göra det man vill utan att oroa sig för kostnaderna. Samtidigt innebär det inte att man kan leva ett jetset-liv - då är man antagligen inte ekonomiskt oberoende så länge till! :P

Men att kunna göra det man vill, arbeta för att man tycker det är kul och inte ett tvång är ekonomiskt oberoende för mig. Jag tror också att det är möjligt att uppnå 10% avkastning, men man får jobba för att ta sig dit.

J sa...

Som john sa, satsa på 500 kakor så är du hemma!

inte miljonär än sa...

- John, tackar för dina kommentarer. Det stämmer nog att jag bör ha en säkerhetsmarginal och ha uppåt 500 000 för att kunna få ut tillräckligt av utdelningarna. Själv tror jag att jag inte vill sluta mitt jobb då det ger mycket trevligt socialt gratis. Däremot kan jag tänka mig att dra ner både på ambitioner och tid på jobbet.

- HK, nä 500 K lär ju knappast räcka till ett jetsetliv. Å andra sidan har jag ingen större längtan efter bilar, champagne (även om det är gott) och andra dyra vanor..

- J, You bet!

minna sa...

Mitt mål är att bli skuldfri. Då har jag en bra och trygg grund att stå på. Då vet jag att jag kan lätt få loss kapital när det gäller boendet. Börsen och fonder i all ära, men oftast tjänar man dom grövre pengarna på fastigheter. I snitt har jag tjänat minst det dubbla på alla fastighetsaffärer. Jag har satt en tio års gräns för mig själv. Inom tio år ska jag vara skuldfri. Då kommer jag att ha ytterst få kostnader. Då ska jag kanske jobba halvtid...tex jobba ett halv år och sedan vara ledig. Jag har flera vänner som gör så...

inte miljonär än sa...

- Minna, jo fastigheter är ju konstigt nog kanske en av de bästa investeringarna. Man tycker ju att fastigheters värde borde gå ner då de nöts av tiden. Men icke.... Annars tycker jag att det låter helfint att du siktar på att vara skuldfri. Jag själv har bara ett studielån som sakta men säkert går neråt (det är långt kvar dock..). Jag försöker dock lura mig själv och tänka att studielånet är som extra skatt...;.)

Anonym sa...

Första mål, att utdelningarna täcker dom fasta månadsutgifterna.
Andra målet att övrigt uppehälle betalas av utdelningarna.(mat,kläder,sjukvård)
Tredje mål att utdelningarna även täcker s.k lyxkonsumtion.
Jobbar på andra målet nu :-)

inte miljonär än sa...

- Anonym: Kul att att du har nått ditt första mål! Det inspirerar mig att nå dit också!

Bli Rik & Ekonomiskt Oberoende sa...

Ekonomiskt Oberoende tycker jag inte ni pratar om, men däremot Ekonomisk Frihet.

Själv är jag där. Mina investeringar skapar ett cashflow, varje månad, som täcker mina fasta utgifter.

Jag investerar INGENTING i räntefonder, aktiefonder (andra fonder) eller aktier. Varför? Det handlar inte om direkta penningflöden utan om kapitalökningar.

Investeringar ska inom 3 - 6 mån ge ett positivt cashflow, i direkta kontanter, månad efter månad. DÅ är det en intressant investering.

minna. Du vet att de allra flesta kan bli HELT skuldfria inom 5 - 7 år, då menar jag helt skuldria inkl. bostadslånen.

Hur? Kika in Rich Dad World för teorin bakom det hela.

Det innebär också att man direkt behöver skapa ett nytt cashflow på mellan 1000 - 2000 kr, vilket inte torde vara så svårt.

För den som undrar så ser mina investeringar ut så här:

1. Webbplatser/Informationsprodukter (digitala)
2. Network Marketing

Båda modellerna = låga kapitalinvesteringar, du investerar med din tid och över tiden skapar du större och större cashflow varje månad

Anonym sa...

Hade som mål att som 30 åring ha aksjer för en miljon kroner. Det lyckades jag med. Under 2007 hade dessa aksjerna stigit till närmare 2 miljoner. Jag har alltid satsat främst på utdelningsaksjer och fick in varje kvartal in ca 40000-50000 efter skatt när det var som bäst. Det är mer pengar än jag tjänar på mitt jobb.
Och då kom finanskrisen och portföljen dök ner till ca 500000 på väldigt kort tid.
Utdelningsaksjer brukar vara de som får mest stryk i nedgångstider.

De sista kvartalen har utbytterna varit rundt 1000 lappen. Inte några utbytten inte några pengar att satsa när man värkligen ska satsa.
Visst är det inte roligt att tappa pengar (på pappret) men har ändå tjänat på nedgången tycker jag.
Negativa erfaringar kan trycka ned en till botten eller stärka en.

Måste lägga till att pengarna för aksjena har jag och min fru jobbat ihop under våra år i norge.
Vi har gått in med ca 150000 samanlagdt.

I veckan som gick tror jag vi klätrade över miljonen igen :)