Statistik på den historiska börsutvecklingen ~ Mot miljonen

måndag 21 september 2009

Statistik på den historiska börsutvecklingen

På den utmärkta sajten http://www.ekonomifakta.se/ finns det statistik på den historiska börsutvecklingen. Jag har letat efter den statistiken ett tag i form av exceldata. Upptäckte nu att den fanns där så jag laddade ner statistiken och gjorde ett exceldiagram som visas nedan. Jag har också med statistiken på barometerindikatorn. Vill du själv ha denna data så hittar du den här.


Efter tips från en läsare hittade jag sedan statistik från så långt tillbaka som 1906 på riksbankens hemsida. Här kommer ett diagram på det.

Statistiken hittar ni här om ni är intresserade. Diagrammet ovan är galet svåröversiktligt men det säger väl något om utvecklingen på börsen sedan 80-talet.

Hag har också gjort ett diagram på den historiska börsutvecklingen 1906-2006 med logaritmisk skala: Med logaritmisk skala menar man att den lodräta koordinataxeln ökar logaritmiskt eller exponentiellt. På svenska innebär det att ju längre upp du kommer på y-axeln desto snabbare ökar värdeförändringen trots att det på bilden ser ut som det är samma längd. Idén med detta är lättare kunna se även små förändringar.

2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Ett annat alternativ är riksbankens hemsida /forskning /monetär statistik. Räntor och aktieavkastningar, inflation och allt annat i excelfiler för ca. 100år tillbaka i tiden

inte miljonär än sa...

Tack för tipset, skitbram det skall kollas upp!