Statistik den historiska börsutvecklingen del2 ~ Mot miljonen

tisdag 22 september 2009

Statistik den historiska börsutvecklingen del2

Efter tips från en läsare hittade jag sedan statistik från så långt tillbaka som 1906 på riksbankens hemsida. Här kommer ett diagram på det.
Statistiken hittar ni här om ni är intresserade. Diagrammet ovan är galet svåröversiktligt men det säger väl något om utvecklingen på börsen sedan 80-talet. Man kan undra varför denna kolossala utveckling startar då. Någon som vet?

6 kommentarer:

Jim sa...

Orsakerna är säkerligen väldigt många men en av dem, som är väldigt grundläggande och som dessutom påpekar det faktum att "som man frågar får man svar", är att viljan hos ägare att notera sina bolag på en börs och bedriva handel med andelarna i dem inte var lika stor för 30-40 år sedan som idag. Bolagen existerade i samma utsträckning förut som idag och svängningarna i realekonomin har ju som vi vet varit stora under hela 1900-talet, men om inte bolagen finns på börsen så svänger ju inte börsen. Jag tycker det är en grundläggande förutsättning man bör ha i bakhuvudet om man, som så många, vill peka på finansmarknadernas avreglering, oansvarig kreditgivning, bubblor m.m.

Utöver det har ju tekniken och viljan att mer och mer använda den på ett fundamentalt plan skapat förutsättningar för informationsflöden som inte fanns förr...telefon, TV och givetvis Internet revolutionerar såna saker som börshandel.

En annan grundläggande förändring är väl den mentala...Sverige har gått från ett folkhem med tydlig uppdelning i ägande (kapitalister) och arbetande till ett med marknadsliberalt samhälle där det betraktas som naturligt att äga likväl som att vara anställd. Betydelsen av att sådant allmänt tankegods förändras bör tas i beaktande innan man pekar på mer konkreta förändringar, till exempel den ovan nämnda avregleringen under 1980-talet.

Sedan ska man väl inte glömma modebegreppet globalisering...

Anonym sa...

Vore mer givande att se samma diagram med logaritmisk skala

J sa...

Jims kommentar var mkt bra. En annan sak att kolla på är statens regler för bankverksamhet som ändrades på 80-talet vilket tillförde mycket med kapital till marknaden. Var ju bla det som ledde till 90-talskrisen.

inte miljonär än sa...

Hej Jim, tack för ditt svar, det var intressant! Tror du/ni att gemene mans ingång på börsen har spelat roll? Dvs att fler och fler människor tävlar om samma aktier eller är det en marginell faktor.

Anonym, på riksbankens sida finns en graf med logaritmisk skala men jag kanske skulle ta och göra en sådan också, det kan vara intressant att jämföra med så man ser utvecklingen bättre under början på 1900-talet.

Jim sa...

Till inte mijonär:
Svenssons börsintresse har nog spelat roll, men viktigare har nog investeringen av svenssons skattepengar och pension varit.

Däremot kan nog bubblorna till viss del förklaras med svenssons agerande....svenssons genomsnittliga kunskap om aktiemarknaden och hur företag bör värderas har ju inte riktigt varit densamma som de tyngre aktörerna. Men å andra sidan, minnet verkar vara kort även hos dem med erfarenhet, utbildning och kunskap...exempelvis är det ju inte mer än 2 år sen Christer Gardell påstod att Volvoaktien var värd 1000 kr, Anders Borg talade om en "superkonjuntkur" och amerikanerna trodde att Greenspann i sin genialitet avskaffat lågkonjunktur.

inte miljonär än sa...

Jim, Dessa uttalanden om superkonjunkturer och liknande är alltid lika kul att läsa... Tack för ditt svar.
/Intemiljonär än