Från passiv till aktiv privatekonom ~ Mot miljonen

lördag 19 september 2009

Från passiv till aktiv privatekonom

Detta är den rafflande och emotionellt uppskakande beskrivningen av hur just DU kan gå från aktiv till passiv privatekonom! Komplett med alla faser och djupgående tips hur du utvecklas som människa och privatekonom!

FAS1 Förnekelsefasen
Den har delen finns alltid med i alla psykologiska faser såsom förälskelse, chock och förlust i en badmintonmatch mot kollegan. Så även inom privatekonomin. Du menar att du inte har några problem med ekonomin alls och att ett och annat sms-lån är något som förgyller livet.

Tips för att ta sig ur: Innan brevet från kronofogden dimper ner som en glädjedödare från helvetet så kan man tex ägna sig åt att titta på lyxfällan. Eftersom man lever i förnekelse kan det vara bra att ha någon klok person som ryter till.

FAS2 Ångestfasen:
Nu börjar du reagera. Varje gång du ser en räkning eller hör ett krångligt ekonomiskt ord, tex netto, kassaflöde, ränta på ränta så bryter det fram små svettpärlor i pannan. Munnen blir torr och trycket över bröstet ökar markant. Du önskar att någon annan kunde sköta allt åt dig så att du slapp tänka på det. Räkningarna ligger oöppnade i förhoppningen att de på ett mirakulöst sätt skall bli betalda. Är du religiös kan det hända att du extatiskt ber till gud om under alternativt flyr till ett heligt land.

Tips för att ta sig ur: Ett sätt är att dricka mycket vin som är ångestdämpande men pga negativa konsekvenser i längden så kan det vara bra att undvika detta. Mitt bästa tips är att spara alla kvitton, alla räkningar (obs, glöm inte öppna dem) under tre månader för att sedan göra en budget.


FAS3 – Försöka spara fasen:
Du har vid det här laget lyckats få ordning på din budget utan att behöva ta alltför idiotiska lån. Du tänker att det är dags att spara lite pengar också men vid slutet av månaden har allt gått åt på dyra franska vinflaskor och gryere (mitt problem..) eller en ny mobiltelefon som du bara MÅSTE ha.

Tips för att ta sig ur: Om man skall spara pengar gäller denna gyllene regel: Baka in sparandet i budgeten och lägg undan dessa pengar i början på månaden. Annars har de en förmåga att flyta iväg rätt snabbt.


FAS4 – Bloggfasen:
Du börjar nu tycka att det här fungerar bra och att du är rätt grym på pengar och sådant. Så du startar en blogg, tex med namnet miljonär snart eller aktier&sådant. Nu ska här delas med av tips och tricks. Du tänker också bli rik på passiva inkomster/företagande och reklam på bloggen. GUD va smart!!

Tips för att ta sig ur: Vet ej pga oerfarenhet och en mindre fönekelsefas inom bloggfasen.


FAS5 – Vad gör man med alla pengar fasen: Eftersom jag inte nått hit själv så är det svårt att beskriva känslan. Men troligtvis är problemen i denna fas av karaktären lyxproblem. Vilken oxfilé är godast? Svensk eller irländsk? Vilken bil är snyggast? Vilket företag vill jag starta nu?
Tips för att ta sig ur: Troligtvis är döden eller en total ekonomisk kollaps det som ger den definitiva nådastöten för denna fas.


Läs också:

5 kommentarer:

Anonym sa...

att hålla sig undan vinet kan nog vara bra...

Herr K sa...

haha! det var ett roligt inlägg om inte annat! lite humor är alltid uppskattat, speciellt inom den annars så döseriösa ekonomiska bloggosfären :P

inte miljonär än sa...

jovars, det är rätt så seriöst inom ekonomibloggosfären... minst sagt.

J sa...

Hahaha skönt inlägg =)

inte miljonär än sa...

J, tackar!