Det lönar sig att vara optimist? ~ Mot miljonen

torsdag 24 september 2009

Det lönar sig att vara optimist?

Jag har haft ett behov av att fylla på min kunskapsnivå om aktier den senaste tiden. Detta resulterade i boken med det flashiga namnet "Bli börsproffs på ett par timmar".

Namnet på boken, som man verkligen kan ifrågasätta, menar författarna (Peter Nilsson och Johnny Torsell) endast är till för att locka läsare. Boken verkar helt ok hittills och har gett mig en del tänkvärd fakta. Bla har jag fastnat för en tanke att det lönar sig att vara optimist.

Vad menar de då med detta? Tanken bottnar i det faktum att börsen gått upp med nästan 12% varje år sedan början av 1900-talet och sannolikheten för uppgång alltså alltid bör vara större än för nedgång. De menar även att det finns anledning att tro på lite mer uppgång till och att man gärna missar de sista procenten för att pessimismen slår in.

Något jag själv tycker att man bör beakta är att boken skrevs innan finanskrisen slog knut på världsmarknaden. Det är alltid lättare att påstå att optimism lönar sig då det under några år gått uppåt på börsen. Svårare efteråt! Börsen har också under de senaste 20 åren haft en fenomenalt manodepressiv utveckling och svängningarna är mycket större. Kan man då lite på erfarenheter från början av 1900-talet?

Vad tror ni som läser detta. Vilken psykologisk inställning är den bästa för aktiehandel? Pessimism eller optimism?

Länkar och annat:
www.randomwalk.se (författarnas hemsida)
Börsdramat optimism vs. pessimism
Håll distans till börsen och lyckas
Sätt en riktkurs - våndan över att sälja

2 kommentarer:

Herr K sa...

Som jag själv tidigare skrivit i min blogg så är helt klart optimism den bästa inställningen. Tror man inte att börsen kommer stiga på sikt finns det ju ingen anledning att köpa aktier överhuvudtaget?

Tror man däremot att börsen kommer stiga konstant och därmed aldrig säljer är man antingen blåögd eller korkad. Allt beror dock på hur lång investeringshorisont man har. Tänker man inte sälja förrän lagom till pension kan man strunta i konjunkturer, vill man göra sig en hacka emellanåt eller slippa se sitt innehav minska i värde skadar inte däremot inte lite pessimism :)

inte miljonär än sa...

Herr K, antagligen stämmer det. Dessutom mår man kanske bättre av att vara optimist rent allmänt!