Tillväxt i hundra år? ~ Mot miljonen

måndag 3 augusti 2009

Tillväxt i hundra år?

Rubriken på detta inlägg är inspirerat av ett samtal över några öl tillsammans med en god vän på puben Delirium i vasastan i Göteborg. En bar specialiserad på exklusiva ölsorter och där det är förbjudet att beställa "en stor stark". Vi diskuterar ekonomi med anledning av att han läst min blogg och hade en och annan åsikt...

Allteftersom de fantastiska IPA ölen glider ner som välsignelser i våra strupar blir vi alltmer fulfilosofiska. Han säger: "Om börsen historiskt sett alltid har gått uppåt så måste det ju någon gång ta slut, det kan ju inte alltid fortsätta uppåt". Jag hade då försökt förklara att det är bättre att spara kontinuerligt istället för att sätta in allt på en gång med tanke på att du då riskerar att sätta in dina pengar i högkonjunktur och missa hävstångseffekten. Detta får mig att fundera: Kan det verkligen vara så att vi kan förvänta oss att högkonjunkturernas toppar alltid slår föregående högkonjunkturs topp? Måste det inte någon gång ta slut? Kan tillväxten fortsätta i hundra år till?

Vi vet att oljan, kolet, stålet, diamanterna, guldet och alla grundämnen är ändliga på vår kära planet. De kommer att ta slut. Eller iallafall omvandlas till produkter eller växthusgaser och sedan krävs några miljoner år till för att de skall bli naturresureser igen.

Och när de försvinner så upphör också möjligheterna till att göra affärer av dem. Man pratar om begrepp som peak oil eller peak coal då man beskriver hur tillgångarna på olja och kol approximeras toppa för att sedan avta i framtiden. Vissa menar att tekniken (tex vår näringsminister Maud) kommer att hjälpa oss att ställa om inför framtiden. Att vi kommer med teknikens hjälp kunna ställa om samhällets produktion från ändliga tillgångar till oändliga och förnyelsebara. Andra att det enda som kan ändra samhällets färd mot undergång är förändringar av våra konsumtionsvanor.

Själv minns jag att jag för några år sedan läste miljökämpen Stefan Edmans SOU rapport med det briljanta namnet: Bilen, biffen, bostaden. Där propagerar han för att konsumtionen måste bli smartare. Vi bör ställa om våra nuvarande konsumtionsvanor från bilar, kött, IT-teknik, tv-apparater (som nu håller igång tillväxten) till andra hållbara konsumtionsvanor som kultur, information, lärande, musik, teater osv. Dvs vanor som inte förbrukar ändliga naturresurser. Detta har inte hänt, enligt min mening, på något sätt. Samhället sitter fortfarande fast i ett starkt beroende av fossilbränslen. Vi kanske kan få se en uppgång av BNP (som nu har fallit rejält för första gången sedan 1993) och börser under något eller några år framöver för att sedan få en ny smäll.

Detta får bli svaret till min vän O. Det är detta jag någonstans tror på. Kan vi ändra våra konsumtionsvanor och levnadssätt till att konsumera andra typer av resurser än de ändliga så kan tillväxten faktiskt fortsätta. Kanske tom i hundra år? Men som läget är nu finns det ett slut och det är inte långt borta. Vad tror du?

Inga kommentarer: