Börsdramat Optimism vs pessimism ~ Mot miljonen

tisdag 25 augusti 2009

Börsdramat Optimism vs pessimism

Tittar igenom lite nyhet här på morgonen och upptäcker till min fasa att Aftonbladet återigen kommer med en positiv nyhet om börsen i artikeln: Sju tecken - nu vänder det. Det är väl återigen ett tecken på att vi nu skall ned en sväng igen. På bloggen Cornucopia har det genomförts en undersökning där pessimisterna vinner över optimisterna. Jag vet inte om det är ett tecken för den allmänna opinionen eller om bloggen samlar mer pessimister än vanligt ;-)

Antagligen är väl den allmänna opinionen bland privatpersoner nu på väg uppåt men samtidigt finns det faktiska siffror man bör ta hänsyn till:
  • Efterfrågan till industrin minskade med 20 % från förra året
  • Konkurserna ökade med 38% under juli
  • Inköp av nya bilar och lastbilar minskade med 14 respektive 34 procent. I vissa länder har man tom infört skrotningspremie för att öka nybilskonsumtionen vilket enligt mig är konstgjord andning för att få igång marknaden.

Det finns förstås positiva trender i samhället också. Konjunkturbarometern har stigit stadigt sedan början av sommaren, ett tecken på att privatpersoner och vissa företag börjar tro på positivare tider. Även inköpschefsindex har stigit något.

Personligen tror jag på att vi kommer att vara kvar på nuvarande nivå fram till nästa kvartalsrapportsperiod. Vissa svängningar kommer självklart att ske men börsen väntar nog på bättre vägledning och faktiska resultat innan vi tar en vända uppåt eller neråt.

Inga kommentarer: