I väntan på uppgång = övervintring ~ Mot miljonen

fredag 10 juli 2009

I väntan på uppgång = övervintring

Jag minns när jag efter fem års studerande börjat jobba och fått mina första löner. Jag tyckte jag hade hur mycket pengar som helst. Fri att spendera, köpa goda viner, nya kläder, bjuda på krogen och känna sig som värsta rika killen. Efter något år började jag fundera på vad jag egentligen gjorde av alla mina pengar? Det var ju egentligen inte så mycket. Jag skulle börja betala av CSN, fackavgifter började dyka upp, levnadsvanorna blev dyrare och dyrare och det kändes som om pengarna bara försvann i ett svart hål..


Bestämde mig en dag för att besöka min bank, Nordea, för att styra upp min lilla privatekonomi. Träffade en bankkvinna, vi kan kalla henne Birgitta (känns som hennes namn kan ha varit detta), och hon tittade igenom mina gamla fonder som jag haft sedan nittiotalet. Jag hade aldrig brytt mig under mina studieår vad jag hade på banken eller hur det gick för mina fonder. Tankarna var mest koncentrerade på bruden i föreläsningssalen, festen i helgen och på vad i hela fridens namn jag egentligen skulle jobba med efter studierna.


Jag och bankkvinnan konstaterade snabbt att jag ovetandes övervintrat IT-bubblan och att fonderna numera var ganska högt värderade. Det känns lite trösterikt att ha denna erfarenhet i dessa tider då Sveriges finansläge är allt annat än ljust. Jag koncentrerar mig helt enkelt på att försöka få in så mycket pengar som möjligt på börsen under dessa lite mörkare tider. Och kanske får vi en uppgång framåt hösten!

Inga kommentarer: