Aktieanalys Trelleborg AB ~ Mot miljonen

fredag 24 juli 2009

Aktieanalys Trelleborg AB

Så kom då nästa verkstadsbolag i min portfölj med sin q2 rapport, nämligen Trelleborg AB. Siffrorna såg ut enligt följande:
Omsättning: 6,8 miljarder
Vinst: 46 miljoner
Nyemission tillförde: 2,1 miljarder som skall användas till att förbättra marknadspositioner
Skuldsättningsgrad: 79%
Analytikernas förväntning låg på minusresultat vilket resulterar i en dagens industrinyhet att resultatet är bättre än väntat. Aktien stiger svagt idag kl. 12.00. Läs gärna dagens inlägg från Cornucopia om förväntningar.

Så vad händer framåt för Trelleborg? Företaget ser att de har snabbt fallande beställningar och detta har skapat en undertäckning av de fasta kostnaderna. Nu jobbar man på att förbättra sin produktionsstruktur för att effektivisera kostnaderna. Det skall visa sig i resultatet under det andra halvåret för 2009. Vad innebär nu detta? Helt enkelt att man behöver spara i bolaget. Hur det skall sparas finns det inte några uppgifter om men kanske man kan anta att det innebär högre arbetslöshet i vårt sargade land?

En positiv nyhet i rapporten är att affärsområdet automotive börjar närma sig ett positivt resultat vilket innebär att det börjar röra på sig i beställningar från bilindustrin. När väl detta affärsområde kommer igång kommer aktien att röra på sig än mer.

Jag kommer att ligga kvar neutralt i aktien. Bolaget överträffade inte mina förväntningar men jag tror att vi kommer att se en svag uppgång även under hösten.

Relaterade inlägg:
Möjlighet i Retail and brands?
Inför rapporten: Trelleborg AB
Fortnox AB, en analys
Rapport Getinge

Inga kommentarer: