Så kommer du igång och tjänar pengar på aktier ~ Mot miljonen

söndag 17 maj 2009

Så kommer du igång och tjänar pengar på aktier

Du har nu tänkt börja spara dina hårt förvärvade pengar i aktier. Då skulle jag först vilja säga grattis till dig och välkommen in i en spännande, utmanande och lärorik värld.

Du som jag hoppas säkerligen att du skall tjäna en rejäl hacka på dina aktier. Självklart är detta grunden till varför man sparar i aktier men man lär sig också mycket på vägen. Om sig själv, aktier, näringsliv, politik och mänsklig psykologi. Och det är en spännande resa det också! I det här inlägget vill jag beskriva för dig hur du kommer igång med din aktiehandel i fyra konkreta och handfasta steg, välkommen!

Steg 1: Anmäl dig till en aktiemäklare
Självklart kan man köpa aktier via de stora bankerna som Nordea, Swedbank eller Handelsbanken. Men nuförtiden finns det mindre aktörer specialicerade på fonder och aktier som har långt utvecklade internettjänster för aktiehandel. Exempel på sådana banker är Avanza, Nordnet och Aktieinvest. Titta in på deras hemsidor och se om de är något för dig. Själv använder jag Avanza och är mycket nöjd med denna bank.

Steg 2 Aktiedepå eller Kapitalförsäkring
Fundera på om du skall lägga dina aktier i en vanlig aktiedepå eller i en kapitalförsäkring. Det finns för- och nackdelar med bägge. Kort sagt ger kapitalförsäkringen ganska rejäla skattefördelar men också några begränsningar om du går med förlust eller vill köpa utländska aktier. Jag har skrivit ett mer utförligt inlägg om detta här.

Steg 3 Sätt igång med aktierna
Mitt nästa tips är nu att sätta igång med aktiehandeln. Det kan vara bra att fundera ett tag på vilken sektor eller bransch du skall börja med. I längden kommer du säkert att vilja diversifiera dig (sprida riskerna genom aktier i olika sektorer). Du kanske inte skall sätta in alla dina hårt ihoptjänade pengar direkt utan börja med en mindre summa. kanske 3000-5000 kronor kan vara en lämplig start för att försiktigt börja känna på hur det fungerar. Det finns också mängder av böcker att låna på biblioteket som tipsar om hur man strategiskt investerar i aktier. Men jag upplever ofta att det blir lättare att ta till sig all (något torr) fakta om man faktiskt redan har sina pengar insatta.

Steg 4 Träna på dina strategier
Nu börjar det det verkligt stora och spännande arbetet, att sälja och köpa på sig sina aktier. Om detta kommer detta inlägg inte att handla. Målet var att du som funderar på att komma igång med aktier skall få några konkreta och hanfasta tips. Men några strategier kan du läsa om här:

Inga kommentarer: